«Οι μεν μιλούν για το θαύμα της Αθήνας, οι δε για απρόσμενο προεκλογικό επίτευγμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Για πρώτη φορά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο, η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογο για να διαπιστώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών» γράφει η «Die Welt», επιγράφοντας άρθρο της με τον τίτλο «Το ακριβό ελληνικό θαύμα».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «με το πενταετές ομόλογο το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,5 δις ευρώ. Αναγκάστηκε να καταβάλει όμως επιτόκιο 3,6% για να προσελκύσει επενδυτέςΗ γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «με το πενταετές ομόλογο το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών άντλησε 2,5 δις ευρώ. Αναγκάστηκε να καταβάλει όμως επιτόκιο 3,6% για να προσελκύσει επενδυτές. Παρ’ όλα αυτά, η έκδοση του ομολόγου συνιστά ακόμη μία επιτυχία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη διπλωματική του νίκη στο ονοματολογικό. Στο προοίμιο των εκλογών μπορεί να δείξει στον ελληνικό πληθυσμό ότι η χώρα στέκεται και πάλι οικονομικά στα πόδια της. Τα χρήματα που αντλήθηκαν από τις αγορές θα μπορούσαν να διατεθούν στην αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ ή στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
»Σε διεθνή σύγκριση, το επιτόκιο του 3,6% που καταβάλλει η Αθήνα είναι υψηλό. Ακόμα κι άλλες χώρες με επίσης υψηλό χρέος πληρώνουν σαφώς χαμηλότερα επιτόκια. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των επενδυτών. Στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, σε 650 ευρώ τον μήνα. Θυμίζουμε ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ είχαν χαρακτηρίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κατώτατου μισθού, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής».
Σε χθεσινό της δημοσίευμα η «SZ» μετέδιδε πως «το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών βρίσκει αρκετούς ενδιαφερόμενους για ένα ομόλογο ύψους δισεκατομμυρίων».

«Οι χρηματαγορές επανέκτησαν κάπως την εμπιστοσύνη τους στην πιστοληπτική φερεγγυότητα της Ελλάδας» ανέφερε η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας: «Σε κάθε περίπτωση, υπήρξαν αρκετοί επενδυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον για το πενταετές κρατικό ομόλογο ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

«Η επιστροφή στις χρηματαγορές χωρίς τη βοήθεια των πιστωτών και χωρίς εγγυήσεις αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα» δήλωσε ο Τάκης Ζαμάνης, επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρείας Beta Securities. Ο κ. Ζαμάνης τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών, αναφέροντας ότι η ζήτηση για το πενταετές ομόλογο υπερκαλύφθηκε τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 3,6%, χαμηλότερα δηλαδή από το αναμενόμενο 3,75-3,87%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σημαντικότερο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αντί για hedge funds, εκφράστηκε ενδιαφέρον από «κανονικούς επενδυτές». «Εάν η χώρα τηρήσει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο στην επόμενη έκδοση ομολόγου, πράγμα που θα μειώσει το κόστος δανεισμού του κράτους» εκτίμησε ο κ. Ζαμάνης. «Η Ελλάδα θα ήθελε να αντλήσει από τις αγορές το 2019 περίπου 7 δισ. ευρώ και είναι αρκετά πιθανό να τα καταφέρει» συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης