Τα τελευταία 24ωρα τα βλέμματα των διεθνών αγορών είναι στραμμένα στις ΗΠΑ, και αυτή τη φόρα όχι λόγω κάποιας προκλητικής δήλωσης του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά λόγω της απόδοσης των 10ετών ομολόγων (Treasuries) που ξεπέρασαν την Τρίτη για πρώτη φορά από το 2014 το ψυχολογικό όριο του 3% και σήμερα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Η εξέλιξη αυτή έχει δώσει τροφή για σκέψη στους αναλυτές που, σύμφωνα με το CNBC, προσπαθούν να ερμηνεύσουν τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον των αγορών και κυρίως για την παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι εξ αυτών χαρακτηρίζουν “επικίνδυνη” για την οικονομία και τις επενδύσεις την διάσπαση του φράγματος του 3%.

Όπως εξηγούν, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις αυξάνονται, γεννώνται προσδοκίες ανάμεσα στους μετέχοντες της αγοράς για υψηλότερα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες.

Τα υψηλότερα επιτόκια με την σειρά τους αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις περιορίζοντας παράλληλα το περιθώριο αυτών για αυξήσεις μισθών, επενδύσεις και αποδόσεις στους μετόχους τους, καθιστώντας έτσι λιγότερο ελκυστικές τις μετοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, δεδομένου του ότι τα αμερικανικά Treasuries χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, η αύξηση των αποδόσεών τους θα μείωνε την καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών.

Τι έπεται;

Μιλώντας στο CNBC, ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής ομολόγων Jeffrey Gundlach δήλωσε πως από την στιγμή που το αμερικανικό δεκαετές περάσει το όριο του 3%, τότε οι traders θα αρχίσουν να ποντάρουν στην περαιτέρω άνοδό του.

Αυτό θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τους φόβους ενός μίνι κραχ στην αγορά εδραιώνοντας την πεποίθηση πως μια νέα κρίση βρίσκεται προ των πυλών.

Στον αντίποδα, βέβαια, ορισμένοι άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Federal Reserve εξακολουθεί να έχει μεγάλο περιθώριο αύξησης των επιτοκίων, χωρίς να πλήξει τις αγορές, καθώς το κόστος χρήματος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Είναι οι αποδόσεις του 3% το τέλος των χρηματαγορών; Μπορούν οι αποδόσεις του 3% να πυροδοτήσουν ένα reset στην αγορά; Φυσικά όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Bill Blain της Mint Partners.

«Αν η Fed αυξήσει 5 ή 6 φορές τα επιτόκια, τότε αυτό θα εξακολουθεί να κινείται κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Οι αγορές βέβαια έχουν πειστεί πως μια απόδοση στο 3% σημαίνει ότι έρχεται “καταιγίδα”.

Αφήστε τους να ανησυχούν», πρόσθεσε ο ίδιος σημειώνοντας πως στην προ κρίσης δεκαετία η μέση απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ήταν 5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης