Αρνητικές επιπτώσεις από το Brexit αναμένει μεγάλη μερίδα του βουλγαρικού πληθυσμού, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα που διεξήγαγε η Alfa Research σε όλη τη χώρα, το διάστημα 22-26 Μαρτίου 2019, σε δείγμα 1011 ενηλίκων πολιτών.

Από την έρευνα προκύπτει ότι κάθε πέμπτο νοικοκυριό “βλέπει” άμεσο κίνδυνο για τον προϋπολογισμό του, καθώς συνδέεται με συγγενείς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, το 54% των Βούλγαρων πολιτών διαφωνεί ρητά με το Brexit, σε αντίθεση με το 15% των ερωτηθέντων που δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, μία άλλη διάσταση, αυτή της έλλειψης εργατικού δυναμικού τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Brexit δίνουν δημοσιεύματα βουλγαρικών εφημερίδων, επικαλούμενα πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “Dvevnik”.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι για σχεδόν 100 χρόνια, η οικογένεια του Chris Chin καλλιεργεί σπαράγγια στη δυτική Αγγλία. Φέτος, φοβάται ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα “φοβίσει” τους εργάτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να μην γίνει η συγκομιδή των σπαραγγιών.

Φέτος, η ομάδα του κ. Chin έπρεπε να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να βρει Βούλγαρους και Ρουμάνους εποχικούς εργάτες, οι οποίοι μπερδεύονται από τη μακρόχρονη διαδικασία του Brexit και ανησυχούν για το πώς θα γίνουν αποδεκτοί από τους Βρετανούς που ψήφισαν το 2016 για έξοδο από την ΕΕ, προστίθεται στο δημοσίευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται, επίσης, ότι, οι φόβοι του κ. Chin άρχισαν να επαληθεύονται αφού είκοσι από τους περίπου εκατό εργαζόμενους που έπρεπε να εμφανιστούν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, δεν πήγαν. Από τους 247 εργαζόμενους που έπρεπε να φτάσουν μεταξύ της 31ης Μαρτίου και της 6ης Απριλίου, οι 125 δεν έχουν κλείσει ακόμα τα αεροπλάνα τους, είπε ο κ. Chin.

Τα σπαράγγια που καλλιεργούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο, αλλά η έλλειψη εποχικών εργαζομένων αποτελεί απειλή για τον τομέα.

Η κατάσταση αυτή ισχύει και για πολλούς άλλους αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα των οπωροκηπευτικών που στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε εποχικούς εργάτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για θέσεις εργασίας που οι Βρετανοί δεν θέλουν, επισημαίνεται.

«Δεν θα υπάρχουν βρετανικά σπαράγγια στα ράφια των σούπερ μάρκετ χωρίς εποχικούς μετανάστες», δήλωσε ο κ. Chin και πρόσθεσε ότι «έχουμε φθάσει πράγματι σε ένα σημείο όπου πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ εισαγωγής εργαζομένων ή σπαραγγιών».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης