Το ερευνητικό δυναμικό είναι το πλεονέκτημα της χώρας για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 19:39
Το ερευνητικό δυναμικό είναι το πλεονέκτημα της χώρας για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

Το υψηλά καταρτισμένο ερευνητικό δυναμικό είναι το "εξαιρετικό πλεονέκτημα" της Ελλάδας στην προσπάθεια προσαρμογής στην «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», ενώ πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια θεαματική αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη στη χώρα μας, όχι μόνο από κρατικούς, αλλά και από ιδιωτικούς πόρους.

Αυτό τονίστηκε στο συνέδριο με θέμα: "Industry 4.0" που έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, την οποία διοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης, το Ελληνο - Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο ΣΕΒΕ, η Hellenic Maintenance Society, το Αλεξάνδρειo Τεχνολογικό Εκπαιδευτήριο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και ο ΣΕΠΒΕ.

«Η Ελλάδα το 2017 δαπάνησε πάνω από δύο δισ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη, ξεπερνώντας σε ποσοστό του ΑΕΠ το 1,13%. Πρόκειται για ρεκόρ στα χρονικά της χώρας. Ποτέ στη χώρα δεν έχει ξοδευτεί τέτοιο ποσό είτε σε απόλυτους αριθμούς, είτε ως ποσοστό του ΑΕΠ σε έρευνα και ανάπτυξη» υπογράμμισε ο ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, Αλέξανδρος Σελίμης και συνέχισε:

«Αυτή η αύξηση δεν ήρθε μόνο από αύξηση των κρατικών δαπανών σε έρευνα και ανάπτυξη. Είναι ότι μπαίνει μπροστά και η ιδιωτική οικονομία. Για τρίτη συνεχόμενη φορά, κατά 31%, έχουμε ετήσια αύξηση στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, που πραγματοποιεί ο ιδιωτικός τομέας, όχι από συμμετοχή σε προγράμματα, αλλά από ίδια έσοδα».

Ο κ. Σελίμης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του γενικού διευθυντή της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ Aharon Aharon στη Θεσσαλονίκη και τις προσπάθειες δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου στην πόλη, αλλά και στα οργανωτικά βήματα, τις προετοιμασίες, τα προγράμματα και τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη, ή θα ανακοινωθούν κατά το προσεχές διάστημα, για την υποστήριξη της νέας οικονομίας και της καινοτομίας.

«Η Ελλάδα έχει προσαρμοστεί, ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις του ΟΟΣΑ, αναφορικά με τα κίνητρα, φορολογικά, δεοντολογίας, προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας» είπε ο κ. Σελίμης.

Ο κ. Σελίμης υπογράμμισε ότι μπορεί στην πορεία προσαρμογής στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η χώρα εμφανίζεται χαμηλά στους δείκτες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά έχει ένα "εξαιρετικό πλεονέκτημα" - που άλλες, ακόμη και πολύ προηγμένες χώρες, δεν διαθέτουν σε αφθονία - το οποίο μπορεί να της επιτρέψει να κάνει "θεαματικά" άλματα, το εξαιρετικό ερευνητικό δυναμικό της.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις είκοσι, από τις εκατόν ογδόντα έξι χώρες του ΟΟΣΑ, ως προς τις επιστημονικές επιδόσεις» τόνισε ο κ. Σελίμης και πρόσθεσε:

«Επιπλέον, είναι έκτη στον κόσμο, αναλογικά με τον πληθυσμό της, ως προς την παραγωγή αποφοίτων επιστημών, όπως, μηχανική, μαθηματικά, τεχνολογικές επιστήμες, κ. α. Έχουμε λοιπόν το ανθρώπινο δυναμικό και είναι και υψηλής ποιότητας».

Ανέφερε, ακόμη, ότι η Ελλάδα κρατάει σταθερά την ενδέκατη, δωδέκατη θέση, στη διεκδίκηση προγραμμάτων από το Horizon 2020, ενώ μόνο σε ένα χρόνο εκπονήθηκαν από έλληνες επιστήμονες ένας εντυπωσιακός αριθμός διδακτορικών σε τομείς, όπως νανοτεχνολογία, φυσικές επιστήμες, νανοτεχνολογία, φωτονική, μικροηλεκτρονική, κ.α. δηλαδή, σε τομείς που συνδέονται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

"Μέσα στην κρίση, το 2015, η Ελλάδα έβγαλε χίλιους οκτακόσιους δέκα νέους διδάκτορες και ποσοστιαία ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε παραγωγή διδακτορικών" είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σελίμης.

Τοποθετήσεις H.V.Monschaw, Mattias Hoffman, Κ. Ζώη

Για τις εξελίξεις στη βιομηχανία, με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των "έξυπνων" τεχνολογιών, μίλησε ο ειδικός στους αυτοματισμούς και στον βιομηχανικό μετασχηματισμό, μέσω της ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας, από την έκθεση του Αννόβερου, Hubertus Von Monschaw, μιλώντας για την προσαρμογή της Ε.Ε. στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

«Είμαστε σε καλό επίπεδο, ως Ευρώπη, έχουμε ηγετικό ρόλο παγκοσμίως. Αλλά αυτό χρειάζεται να το αναγνωρίσουν και να δράσουν οι επιχειρήσεις στη βιομηχανία - γιατί χρειάζεται χρόνος προσαρμογής - ώστε να μη μας προλάβουν με τις εξελίξεις οι άλλες αγορές (Ασία, Κίνα, Ιαπωνία, ΗΠΑ). Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μην υιοθετήσουμε στάση αναμονής και να αφήσουμε τις εξελίξεις να έρθουν σε μας, αλλά να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Ο κ. Monschaw υπογράμμισε ότι ο μετασχηματισμός αυτός δεν αφορά μόνο ένα τομέα, αλλά όλους τους τομείς, αφού πλέον οι «έξυπνες» συσκευές χρησιμοποιούνται και στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες και σε άλλους τομείς της παραγωγής.

«Ως επιμελητήριο, στόχος μας είναι να ανταλλάξουμε απόψεις και τεχνογνωσία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας" δήλωσε για την εκδήλωση, ο διευθυντής του παραρτήματος Β. Ελλάδας του Ελληνο - Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Matthias Hoffman και πρόσθεσε: "Θέλουμε να συμβάλουμε στην κατανόηση του τρόπου, με τον οποίο η βιομηχανία μπορεί να προχωρήσει σε αυτό τον δρόμο προς την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Στη Γερμανία, κάθε τέταρτο μηχάνημα είναι "έξυπνο" δηλαδή είναι συνδεδεμένο με το διαδίκτυο και χρησιμοποιεί κάποιες εφαρμογές. Ένα 90 % των βιομηχανιών στη Γερμανία χρησιμοποιεί και πιστεύει ότι πρέπει να έχουμε, να αναπτύσσουμε τέτοια εργαλεία και μόνο 10% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν απαιτούνται για τη δουλειά του, για τον κλάδο».

«Αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα, που επηρεάζουν πολύ τη βιομηχανία, όχι μόνο στο εμπόριο και στο πως θα δημιουργήσεις τα προϊόντα του παρόντος, αλλά πως να δημιουργήσεις και τα προϊόντα του μέλλοντος» είπε ο γενικός διευθυντής του τομέα βιομηχανίας της Siemens στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Ζώης και πρόσθεσε: «Ακόμη και η ίδια η διαδικασία παραγωγής αλλάζει τελείως, πολλά κομμάτια είναι διασυνδεδεμένα, με αυτοματισμούς, με πάρα πολλούς αισθητήρες, γίνονται αναλύσεις, συλλέγονται τα big data και από εκεί προκύπτουν τα smart data, για να μπορείς να πάρεις αποφάσεις. Κοιτάζουμε την παραγωγή πιο ολιστικά, δηλαδή, πως να κάνεις τα επόμενα βήματα με μεγαλύτερη ασφάλεια, με λιγότερο κόστος και χωρίς να σταματήσεις μηχανές».

Ο κ. Ζώης ανέλυσε τις δυνατότητες της "έξυπνης" προσομοίωσης, με την οποία μπορεί κανείς στη βιομηχανία να δοκιμάσει με ασφάλεια νέα προϊόντα, ή και αλλαγές στο ίδιο προϊόν, αναβαθμίσεις, αλλά και να προλάβει αστοχίες και λάθη πριν βγει το προϊόν σε μαζική παραγωγή και το κυριότερο, χωρίς να σταματήσει η κανονική διαδικασία παραγωγής.

«Είναι το λεγόμενο digital twin (ψηφιακό δίδυμο) στην παραγωγή, όπου μπορείς να κάνεις προσομοίωση, να δοκιμάσεις προϊόντα, νέες τεχνικές, χωρίς να διακόψεις την κανονική παραγωγή. Και επίσης, να προβλέψεις λάθη, τα οποία εάν τα είχες κάνει στην κανονική παραγωγή θα ήταν πιο δύσκολα αναστρέψιμα και θα επέφεραν και μεγαλύτερο κόστος. Στα μοντέλα προσομοίωσης αυτό δεν κοστίζει, έχεις λιγότερα λάθη και λιγότερα προβλήματα σε βάθος χρόνου», τόνισε.

Ο κ. Ζώης εστίασε και στη σπουδαιότητα της διασυνδεσιμότητας των επιμέρους τμημάτων της παραγωγής, δηλαδή, στην επικοινωνία των συστημάτων, λέγοντας ότι ένα πλεονέκτημα της εταιρίας του είναι ότι έχει επενδύσει, ήδη από εικοσαετίας, «στο industrial software (βιομηχανικό λογισμικό)» και ταυτόχρονα έχει πολλά εργοστάσια όπου μπορεί να δοκιμάζει τις βελτιώσεις. "Δε βγαίνουμε στην αγορά να πούμε στους άλλους το πώς, χωρίς προηγουμένως να το έχουμε δοκιμάσει εμείς" είπε ο κ. Ζώης.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019, 19:39