Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, δήλωσε σήμερα πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του είναι «εντελώς παράνομες» και η Τεχεράνη δεν θα συμμορφωθεί με αυτές.

«Πιστεύουμε πως δεν πρέπει να συμμορφωθούμε με τις παράνομες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν», είπε ο Ζανγκανέχ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη με τον Ιρακινό ομόλογό του Τάμερ αλ-Γκαντμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζανγκαντέχ είπε ακόμη πως το Ιράν δεν θα συζητήσει την ποσότητα ή τον προορισμό των πετρελαϊκών εξαγωγών του ενόσω βρίσκεται υπό το καθεστώς των κυρώσεων των ΗΠΑ.

«Συζητήσαμε σήμερα πώς θα βελτιώσουμε τη συνεργασία με το Ιράκ από διάφορες απόψεις, ιδιαίτερα σε πετρελαϊκά θέματα», είπε ο Ζανγκανέχ.

Ο Γκαντμπάν, ο οποίος είπε ακόμη πως οι συζητήσεις αφορούσαν επίσης ενεργειακά θέματα, πρόσθεσε πως το Ιράκ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν για την ανάπτυξη από κοινού κοιτασμάτων πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε πως η μείωση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου έχει σταματήσει και πως περιμένει ότι θα αυξηθούν σταδιακά.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, μέλη του οποίου αποτελούν το Ιράν και το Ιράκ, και οι υπό την ηγεσία της Ρωσίας σύμμαχοί του, συμφώνησαν στις 7 Δεκεμβρίου να μειώσουν την παραγωγή περισσότερο από το αναμενόμενο, παρά την πίεση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ παρέμενε αβέβαιη εξαιτίας ανησυχιών ότι το Ιράν, οι εξαγωγές του οποίου έχουν μειωθεί λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, δεν θα λάβει εξαίρεση και θα μπλοκάρει τη συμφωνία.

Ο Γκαντμπάν είπε πως οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με μελλοντικές περικοπές του ΟΠΕΚ θα εξαρτηθεί από την παρακολούθηση της εξέλιξης των τιμών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης