Ο Πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ στις 5 Οκτωβρίου του 2018 απεύθυνε στο λαό του Καζαχστάν το ετήσιο διάγγελμα του.

Είναι μια παράδοση στα πλαίσια της οποίας ο επικεφαλής του Κράτους καθορίζει τη στρατηγική της ανάπτυξης και τις βασικές κατευθύνσεις των εργασιών της κυβέρνησης για το άμεσο μέλλον. Αυτόν τον χρόνο τα βασικά στοιχεία του διαγγέλματος ήταν η βοήθεια προς τις τράπεζες, η εύρεση λύσεων για τα οικιστικά προβλήματα, η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση και στη λειτουργία της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ζωντανή μετάδοση, ο Πρόεδρος του Καζαχστάν ανακοίνωσε την αύξηση κατά μια και μισή φορά της κατώτατης αμοιβής εργασίας από τη 1 Ιανουαρίου 2019 και την αύξηση κατά 20% της αμοιβής εργασίας των εργαζομένων στο σύστημα υγείας. Η αμοιβή εργασίας θα αυξηθεί επίσης για τους δάσκαλους, τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με όσα είπε, αυτό θα αφορά περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες του Καζαχστάν οι αμοιβές των οποίων θα αυξηθούν με τη νέα χρονιά.

Με τις παρούσες συνθήκες ανάπτυξης του εμπορικού ανταγωνισμού, ο Πρόεδρος του Καζαχστάν δήλωσε ότι η εμπορική πολιτική του Καζαχστάν πρέπει να παύσει να είναι αμυντική. Εζήτησε να προωθούνται πιο ενεργά τα εμπορεύματα του Καζαχστάν στη παγκόσμια αγορά. ‘’ Ο καθένας πρέπει να εκπληρωνει τις υποχρεώσεις του και να υπερασπίζεται την επιχειρηματικότητα μας καθώς και τη προώθηση της στη παγκόσμια αγορά’’ – είπε ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Μεταξύ άλλων, στον τομέα της εκπαίδευσης, το Καζαχστάν έχει την πρόθεση να βελτιώσει την ασφάλεια και την ψυχολογική ατμόσφαιρα στα σχολεία εγκαθιστώντας παντού κάμερες καταγραφής και με την ενίσχυση της δραστηριότητας παιδικών ψυχολόγων. Ο Πρόεδρος του Καζαχστάν ανέφερε ότι στα σχολεία πρέπει να γίνεται συστηματικά έρευνα και κατεύθυνση προς τις πλέον ζητούμενες ειδικότητες. Εκτός από αυτό, η κυβέρνηση του Καζαχστάν σύντομα θα νομοθετήσει για τη ‘’θέση του παιδαγωγού’’ όπου θα καθορίζονται σαφώς οι υποχρεώσεις των δασκάλων και νηπιαγωγών καθώς και η απερίσπαστη εργασία τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος του Καζαχστάν αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της αστυνομίας. Από τον ερχόμενο χρόνο θα υπάρξει πολύ μεγάλος εκσυγχρονισμός με αναθεώρηση της ποιότητας των στελεχών, επανεξετάσεις και πέρασμα σε υπηρεσιακά πρότυπα επί τη βάσει της καλύτερης παγκόσμιας εμπειρίας. Με την ίδια ευκαιρία ο Πρόεδρος Ναζαρμπάγιεφ εζήτησε την αύξηση της εμπιστοσύνης προς τις δικαστικές αρχές, την εξασφάλιση του δικαίου και τη συνέχιση της εφαρμογής σύγχρονων ψηφιακών τρόπων εργασίας των δικαστικών αρχών.

Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις είναι μόνο μέρος των αλλαγών που πραγματοποιούνται σ αυτό το πολύ μεγάλο κράτος και την πολύ μεγάλη οικονομία της Κεντρικής Ασίας. Το Καζαχστάν ξεκίνησε την εφαρμογή αυτού του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων για να επιτύχει στη προσπάθεια του να γίνει μια από τις 30 ισχυρότερες οικονομίες το 2050 και να γίνει δεκτό στον ΟΟΣΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης