Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει μια απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή της κινεζικής Huawei στο δίκτυο 5G της χώρας, με κίνδυνο να προκαλέσει ρωγμές στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, χώρα με την οποία φιλοδοξεί να συνάψει μια προνομιακή εμπορική συμφωνία μετά την έξοδό της από την ΕΕ.

Ήδη από πολλών ημερών, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προλειαίνει το έδαφος ώστε να επιτραπεί στην κινεζική εταιρεία να συμμετάσχει στο εγχώριο δίκτυο 5G, αλλά σε περιορισμένο ποσοστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Huawei είναι πιθανόν να επιτραπεί να συμμετάσχει στην εγκατάσταση μη στρατηγικών υποδομών, όπως στις κεραίες αναμετάδοσης, αλλά θα αποκλεισθεί τελείως από τους servers και μπορεί να της επιτραπεί ένα μικρό μερίδιο κι από την αγορά.

Καθώς η σχετική ανακοίνωση αναμένεται γι’ αύριο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο έσπευσε μέσω Twitter να εξαπολύσει βέλη κατά της απόφασης του Τζονσον, που τη χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως σημαίνουσα».

Μάλιστα, στην ίδια ανάρτηση επαναπροώθησε και το άρθρο του συντηρητικού βουλευτή Τομ Τάγκεντχατ, διαπρύσιου αντιπάλου της συμμετοχής της Huawei στο βρετανικό 5G για λόγους ασφαλείας, το οποίο είχε δημοσιευθεί στην λαϊκής κυκλοφορίας εφημερίδα Daily Mail.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσιγκτον είχε αποδυθεί σε ένα πιεστικό lobbying, με αλλεπάλληλες επισκέψεις αξιωματούχων και συσκέψεις κεκλεισμένων των θυρών. Ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαντ την Τετάρτη στο Λονδίνο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε κατά την επίσκεψή του σε ένα σχολείο του Λονδίνου:

«θέλουμε να έχουμε μία τεχνολογία 5G επωφελή για τους καταναλωτές στη χώρα, όμως δεν θελουμε να κάνουμε συμβιβασμούς στις εθνικές υποδομές μας, την ασφάλειά μας, ή να διακυβεύσουμε την ικανότητά μας να συνεργαζόμαστε με άλλες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο».

Την Παρασκευή, ο Τζόνσον είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα αυτό, ενώ και το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν έκανε λόγο για «εντατικές συνομιλίες» με το Λονδίνο.

Οι ΗΠΑ επί μακρόν αξιώνουν από τους Ευρωπαίους, κι ιδίως τους Βρετανούς, να αποκλείουν τη Huawei από τα δίκτυά τους, επικαλούμενες τις στενές σχέσεις της εταιρείας με την κυβέρνηση της Κίνας και τους κινδύνους κατασκοπίας από το Πεκίνο, κάτι που η εταιρεία διαρκώς διαψεύδει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης