Το παγκόσμιο χρέος έφτασε στα $184,000,000,000,000

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018, 12:35
Το παγκόσμιο χρέος έφτασε στα  $184,000,000,000,000
Το παγκόσμιο χρέος έχει ξεπεράσει τα $86,000 κατά μέσο όρο που χρωστάει ο κάθε πολίτης στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα στοιχεία του ΔΝΤ αναφέρουν πως ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία είναι οι τρεις πλέον υπερχρεωμένες λόγω δανεισμού χώρες διότι μοιράζονται το μισό από το παγκόσμιο χρέος. Με το μερίδιο του χρέους να ξεπερνά κατά πολύ τα έσοδα από την παραγωγή τους.

Στα συμπεράσματα επισημαίνεται πως η Κίνα από τις υπερχρεωμένες χώρες, παρουσιάζει μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Από την αρχή του αιώνα, το μερίδιο της Κίνας στο παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε από το 3% στα 15%, σε επακόλουθο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν πως το παγκόσμιο χρέος ξεπέρασε –δημιουργώντας αρνητικό ρεκόρ- το ύψος των $184 τρισεκατομμυρίων, ξεπερνώντας κατά 225% το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ-GDP) του 2017.

Τα στοιχεία του παγκόσμιου χρέους είναι κατά $2 τρισεκατομμύρια υψηλότερα από τα στοιχεία που είαν ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, επειδή σ΄ αυτά περιλαμβάνονται τα χρέη ορισμένων χωρών που δεν είχαν τότε συμπεριληφθεί.

Με το να συμπεριληφθούν τόσον ο κυρίαρχος όσο και ο ιδιωτικός δανεισμός σε παγκόσμιο επίπεδο, η Παγκόσμια Βάση Δεδομένων του χρέους (Global Debt Database -GDD) έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Παραπέμπει τις 190 χώρες στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί στην δεκαετία του 1950.

Το αμερικανικό χρέος στα $22 τρισεκατομμύριαΤα πλέον πρόσφατα στοιχεία από το αμερικανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας δείχνουν πως «η αμερικανική κυβέρνηση κάθεται πάνω σε χρέος που ξεπερνά τα $21,85 τρισεκατομμύρια και τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσει τα $22 τρισεκατομμύρια».

Το αμερικανικό χρέος «πήδησε κατά $11,2 τρισεκατομμύρια τα τελευταία 11 χρόνια».

Αυτό σημαίνει πως η αμερικανική κυβέρνηση προσθέτει κατά μέσο όρο ένα τρισεκατομμύριο $ χρέος τον χρόνο εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Σημαντικό ρόλο παίζει η ολοένα και στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ Ρωσία και Κίνας, για την δημιουργία πολυδιάστατου κόσμου μακριά από την κυριαρχία του δολαρίου.

Πολλοί διεθνείς σχολιαστές υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην δύσκολη θέση «να απειλούν ότι θα βομβαρδίσουν οποιαδήποτε χώρα που θα τολμήσει να αγνοήσει το δολάριο».

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018, 12:35