Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, σε μια προσπάθεια να άρει τις επιφυλάξεις για την εφαρμογή ενός νέου νόμου για τις ξένες επενδύσεις, δεσμεύθηκε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία των ξένων εταιρειών.

Λίγο πριν μιλήσει ο Λι στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, το κοινοβούλιο της Κίνας ενέκρινε τον νόμο που στόχο έχει να δημιουργήσει ένα διαφανές περιβάλλον για τις ξένες εταιρείες, ενώ η Κίνα και οι ΗΠΑ εργάζονται για να δώσουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος, που θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες ρυθμίσεις για τις κοινοπραξίες και τις εταιρείες που ανήκουν εξ ολοκλήρου σε αλλοδαπούς, έχει σχεδιαστεί για να αμβλύνει τις ανησυχίες μεταξύ των ξένων επενδυτών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όταν δραστηριοποιούνται στη δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία.

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε προς έγκριση μέσω ταχείας διαδικασίας στην ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Θα απαγορεύει την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και την παράνομη κυβερνητική «παρέμβαση» σε ξένες επιχειρηματικές πρακτικές, σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο. Το πλήρες κείμενο δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα επισήμως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ τα προηγούμενα προσχέδια προέβλεπαν την τιμωρία αξιωματούχων που παραβιάζουν τη νομοθεσία, μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής που παρουσιάστηκε από τα κρατικά Μέσα αυτήν την εβδομάδα ενίσχυσε αυτές τις προτάσεις.

Οι αλλαγές θεωρήθηκαν από πολλούς στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα ως προσπάθεια, εν μέρει του Πεκίνου, να απαντήσει στις ορισμένες ανησυχίες που αφορούν στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις αναφορικά με τον νέο νόμο, ο πρωθυπουργός Λι δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος η Κίνα να μη θέλει να καταστεί πιο ανοικτή στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς αυτή είναι η βασική της πολιτική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης