Οι Σεϊχέλες άντλησαν 15 εκατ. δολ. προσφέροντας το πρώτο μπλε ομόλογο στον κόσμο με στόχο να χρηματοδοτήσουν έργα που βασίζονται στον ωκεανό, να επεκτείνουν τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και να ενισχύσουν τον κλάδο της αλιείας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το 10ετές ομόλογο διατέθηκε απευθείας σε τρεις επενδυτές με κοινωνικές δράσεις και έδρα τις ΗΠΑ: τους Calvert Impact Capital, Nuveen και Prudential μέσω της Standard Chartered που ήταν ο φορέας για τη διάθεση. Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστήριξε την έκδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πληθυσμός θα επωφεληθεί από ένα πιο καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον και αυξημένη προστασία στα τρόφιμα», ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία εγγυάται εν μέρει το ομόλογο.

Το 2008 οι Σεϊχέλες αθέτησαν τις πληρωμές ομολόγων και αναγκάστηκαν να ζητήσουν χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Έκτοτε, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να προστατεύσει το περιβάλλον χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Το Φεβρουάριο οι Σεϊχέλες ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες για τα πρώτα 210.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που θα τεθούν υπό προστασία, με περιορισμό δραστηριοτήτων όπως το ψάρεμα, η εξερεύνηση πετρελαίου και έργα μεγάλης κλίμακας στα πιο εύθραυστα οικοσυστήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σεϊχέλες κατέληξαν σε συμφωνία τον περασμένο Φεβρουάριο με τον αμερικανικό όμιλο «The Nature Conservancy» για την αγορά σχεδόν 22 εκατ. δολ. από τα 406 εκατ. δολ. του κρατικού χρέους με αντάλλαγμα η χώρα να θέσει σε καθεστώς προστασίας το ένα τρίτο της θαλάσσιας περιοχής της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης