Τόμσεν: Ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018, 17:04
Τόμσεν: Ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα
Το παράθυρο για την ένταξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κλείνει καθώς τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δήωσε σήμερα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Η έγκριση για την ενεργοποίηση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα και θα πρέπει να υπάρξει και τουλάχιστον μία αξιολόγηση, αλλιώς δεν θα είναι πρόγραμμα… ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε.

Για το χρέος, ο Τόμσεν εξήγησε ότι το Ταμείο έχει δεχτεί πως τα μέτρα ελάφρυνσης θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος του ESM, εφόσον το πρόγραμμα κλείσει με ικανοποιητικό τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτό που χρειάζεται είναι συμφωνία για τη μεθοδολογία, τα μέτρα και τις αρχές και μετά το τέλος του προγράμματος θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα με βάση και την ανάλυση της βιωσιμότητα του χρέους. Ορισμένα μέτρα θα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο πλαίσιο ενός αυτοποιημένου μηχανισμού».

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση του ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στις αγορές εάν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και υπάρχει ικανοποιητική συμφωνία στο χρέος.

Για την πιστοληπτική γραμμή σημείωσε ότι είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αλλά το βασικό ζήτημα είναι ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα», δήλωσε.

Για το ενδεχόμενο να έρθει νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου ο αξιωματούχους του ΔΝΤ σημείωσε ότι «για μας το ερώτημα δεν είναι η επίτευξη των στόχων, αλλά πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη. Πώς θα έχουμε ένα μίγμα πολιτικής που θα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη».

Όπως εξήγησε «η ανησυχία μας είναι ότι η δημοσιονομική εξυγίανση – η οποία υπήρξε εντυπωσιακή – επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό με αύξηση των φόρων, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους, αλλά ο τρόπος που τους πετυχαίνει δεν είναι φιλικός προς την ανάπτυξη».

Τέλος ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες σημείωσε ότι το Ταμείο περιμένει τα αποτελέσματα των stress tests.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018, 17:44