Οι τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα σημειώνουν βουτιά ενώ η τουρκική λίρα βουλιάζει κατά 2,5% – έχοντας φτάσει να υποχωρεί άνω του 6% νωρίτερα – μετά την διαμάχη της Τουρκίας με τις ΗΠΑ γύρω από την θεώρηση βίζα.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου στη χώρα για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο την βίζα για μετανάστες, ανταποδίδοντας το μέτρο που ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ένα νέο σημάδι της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποδόσεις στα 10ετή τουρκικά ομόλογα εκτοξεύονται κατά 29 μονάδες βάσης στο 11,38%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η λίρα υποχωρεί άνω του 2% έναντι του δολαρίου στο 3,7000, έχοντας ανακάμψει από το 3,9223 που άγγιξε κατά την διάρκεια της νύχτας.

Η χρηματιστηριακή αγορά της Κωνσταντινούπολης υποχωρεί 3,6% στην μεγαλύτερη πτώση του εδώ και ένα χρόνο, με μεγαλύτερο χαμένο την μετοχή της Turkish Airlines η οποία σημειώνει βουτιά άνω του 8%, ενώ και οι 100 μετοχές του BIST 100 βρίσκονται στο κόκκινο. Νωρίτερα ο δείκτης είχε βρεθεί κάτω από τις 100.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 21 Ιουνίου.

Οι μετοχές των Akbank TAS και Turkiye Garanti Bankasi AS, των δύο μεγαλύτερων τουρκικών τραπεζών, υποχωρούν άνω του 4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Nomura, Inan Demir, η Τουρκία ήταν ήδη πιο ευάλωτη σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές στα υψηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ λόγω του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του υψηλού πληθωρισμού, γεγονός που πλήττει τα τουρκικά assets.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έρχεται να επιδεινώσει αυτό το ήδη αρνητικό κλίμα γύρω από την τουρκική αγορά.

Οι αποδόσεις στα τουρκικά ομόλογα ενός έτους είναι πλέον πάνω από 12%, αλλά ο πληθωρισμός στη χώρα αγγίζει σχεδόν το 11%. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες που βλέπουν τον πληθωρισμό να μειώνεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης