Ο πληθωρισμός της Τουρκίας κατέγραψε μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση στο 18,71% τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η λίρα καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κεντρική τράπεζα ίσως μειώσει το βασικό της επιτόκιο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Μετά την περυσινή κρίση του τουρκικού νομίσματος, που είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστεί σχεδόν το 30% της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε σε υψηλό 15ετίας πάνω από το 25% τον Οκτώβριο, πριν υποχωρήσει σταδιακά στο 19,50% τον Απρίλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 19,10% τον Μάιο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,95% τον Μάιο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 1,3%.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που είναι επίσης γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η πτωτική πορεία του πληθωρισμού συνεχίζεται και πρόσθεσε ότι η Τουρκία ευελπιστεί πως θα πετύχει τον στόχο της για το τέλος του έτους.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,8925 λίρες έναντι του δολαρίου ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, από περίπου τις 5,8550 λίρες προηγουμένως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 13:39 ώρα Ελλάδας διαμορφώθηκε στις 5,8700 λίρες, καταγράφοντας πτώση 0,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Η αγορά εξέλαβε τα στοιχεία του πληθωρισμού ως ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο, δήλωσε ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών σε αναδυόμενες αγορές στη Rabobank.

«Θα ανέμενε κανείς τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία να ωφεληθούν από αυτό, αλλά για μένα αυτή η αύξηση (στο δολάριο) τονίζει τις εντεινόμενες ανησυχίες ότι έρχεται νωρίτερα από το αναμενόμενο μια μείωση των επιτοκίων», δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης