Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης και υιοθέτησε νέα μέτρα για να προστατέψει την εγχώρια οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η νομισματική επιτροπή της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 9,75% από 10,75% και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την στήριξη του τραπεζικού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα σημειώνει ότι παρά την πρόσφατη αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε χαμηλότερο του αναμενόμενου πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας ακολουθούν ανάλογες κινήσεις της αμερικανικής Federal Reserve και άλλων κεντρικών τραπεζών, καθώς οι φορείς νομισματικής πολιτικής υιοθετούν έκτακτα μέτρα για την τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ταυτόχρονα σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να μην διαταραχθεί ο τραπεζικός δανεισμός προς τις επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, μείωσε τα υποχρεωτικά αποθεματικά στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των τραπεζών και ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 5,1 δισ. δολ. σε ξένο συνάλλαγμα και χρυσό στις τράπεζες με την προϋπόθεση να συνεχίσουν να δανείζουν σε επιχειρήσεις.

Έναντι της λίρας το δολάριο -το οποίο κατέγραψε ράλι τις προηγούμενες ημέρες σκαρφαλώνοντας πάνω και από το επίπεδο του 6,4- σημειώνει απώλειες της τάξης του 0,5% αυτή την ώρα στο 6,3925.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης