Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιό της κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 12%, λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας για να στηριχθεί η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας από την ύφεση, μετά τη μεγάλη πτώση του πληθωρισμού.

Η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς για repos μίας εβδομάδας από το επίπεδο του 14%, διαμορφώνοντας τα πραγματικά επιτόκια (σ.σ.: μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού) σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό των περισσότερων αναδυόμενων αγορών. Οικονομολόγοι, που είχαν ρωτηθεί από το Reuters, ανέμεναν μία περικοπή του επιτοκίου κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το υψηλό επίπεδο του 25% πέρυσι, αλλά ενισχύθηκε τον περασμένο μήνα στο 10,6%, ενώ είχε μειωθεί σε μονοψήφιο νούμερο τους προηγούμενους μήνες.

Η κεντρική τράπεζα και οικονομολόγοι, που ρωτήθηκαν από το Reuters, αναμένουν να κλείσει το έτος στο 12%, κάτι που θα συμπίεζε ακόμη περισσότερο τα πραγματικά επιτόκια. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ έχει ως στόχο της νομισματικής πολιτικής μία «εύλογη» πραγματική απόδοση.

Η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει πολύ τα επιτόκια από τον Ιούλιο, καθώς το βασικό επιτόκιο είχε αυξηθεί στο 24% πέρυσι τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της κρίσης της τουρκικής λίρας. Έπειτα από τρία συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,9% στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης