Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πούλησε συνάλλαγμα για τρίτη φορά αυτόν τον μήνα, προκειμένου να ανακόψει την πτώση της λίρας πιο κοντά στο όριο των 14 έναντι του δολαρίου.

Η νομισματική αρχή ανέφερε σε ανακοίνωση της ότι παρενέβη στην αγορά εξαιτίας των ανθυγιεινών τιμών που διαμορφωνόταν, απηχώντας τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Ερντογάν για να περιγράψει ένα νέο sell off του νομίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λίρα ανέτρεψε για λίγο τις απώλειες, και διαμορφωνόταν στις 13,8252 έναντι του δολαρίου.

Η κίνηση έρχεται καθώς το τουρκικό νόμισμα αποδυναμώθηκε μέχρι και 1,2% στις 13,9548 έναντι του δολαρίου, και ήταν κοντά στα επίπεδα στα οποία παρενέβη η κεντρική τράπεζα δύο φορές νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το νόμισμα έχει σημειώσει πτώση 38% από τα τέλη Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε να μειώνει το κόστος δανεισμού η κεντρική τράπεζα, μετά από το επίμονο αίτημα του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν μειώσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας κατά 400 μονάδες βάσης στο 15% αυτό το έτος, παρά το ότι ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 21,31% τον Νοέμβριο, υψηλό τριών ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης