Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζει η τουρκική λίρα την Παρασκευή, μετά τις χθεσινές απώλειες σε ποσοστό 5%, με τη ρευστότητα πάντως να επιστρέφει σταδιακά στις ξένες αγορές συναλλάγματος.

Η λίρα διαμορφώνεται στο 5.64 έναντι του δολαρίου μετά το χθεσινό κλείσιμο στο 5,5825. Το τουρκικό νόμισμα κατρακύλησε σχεδόν 30% το περασμένο έτος έναντι του δολαρίου. Έναντι του ευρώ η λίρα χάνει σχεδόν 1,5% στο 6.33.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Berat Albayrak δήλωσε ότι οι τουρκικές τράπεζες διαθέτουν δισεκατομμύρια λίρες στις ξένες αγορές, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες στις ξένες και εγχώριες αγορές ομαλοποιούνται σταδιακά.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV, ο Albayrak δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπει σε μία περίοδο αναμόρφωσης μετά τις τοπικές εκλογές της Κυριακής, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Δήλωσε επίσης ότι τα επόμενα βήματα ενδεχομένως να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα εφόσον το σχέδιο οριστικοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις προηγούμενες ημέρες, η έλλειψη ρευστότητας οδήγησε το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας στην αγορά του Λονδίνου σε νέο ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας και το 1.200%. Το επιτόκιο επέστρεψε την Πέμπτη σε πιο φυσιολογικά επίπεδα κοντά στο 30% καθώς η αγορά άρχισε και πάλι να λειτουργεί.

Ξένοι τραπεζίτες ανέφεραν στην αρχή της εβδομάδας ότι οι τουρκικές τράπεζες περιόρισαν την προσφορά λίρας στο εξωτερικό – κάτι που η ένωση τουρκικών τραπεζών αρνήθηκε.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της χώρας φέρεται να απώλεσε το ένα τρίτο των συναλλαγματικών της διαθεσίμων από την αρχή του μήνα στην προσπάθεια να στηρίξει τη λίρα.  

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε εξάλλου στο Reuters ότι η “η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιζόταν για πολύ. Ήταν ένα μέτρο για να αντιμετωπιστεί μια κερδοσκοπική επίθεση και έχει τελειώσει. Δεν περιμένουμε νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης