Τουρκία: Ο υπουργός Οικονομικών αναμένει και νέες μειώσεις των επιτοκίων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019, 14:50
Τουρκία: Ο υπουργός Οικονομικών αναμένει και νέες μειώσεις των επιτοκίων

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε σήμερα ότι αναμένει περισσότερες μεγάλες μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν πτωτικά τον πληθωρισμό, και απέρριψε τις ανησυχίες των επενδυτών για παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ο Αλμπαϊράκ --που μίλησε μία εβδομάδα αφότου η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των επιτοκίων, δημιουργώντας ανησυχία για την ανεξαρτησία της-- δήλωσε ότι η τράπεζα λαμβάνει τις αποφάσεις πολιτικής βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της και έχει εισέλθει σε μια περίοδο χαλάρωσης.

Σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός παραδέχθηκε επίσης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να είναι υψηλότερο του στόχου έως τα τέλη του έτους --σε επίπεδα κάτω του 3%-- και προέβλεψε, αντίθετα με πολλούς οικονομολόγους, ότι η πληγείσα από την ύφεση οικονομία θα καταγράψει θετική ανάπτυξη το 2019.

Η τουρκική οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση ύστερα από την περυσινή κρίση της λίρας, που ήταν η χειρότερη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, ενώ οδήγησε τον πληθωρισμό πάνω από το 25%.

Η κεντρική τράπεζα απάντησε με μια επιθετική πολιτική σύσφιγξης που διατηρήθηκε έως την περασμένη Πέμπτη, όταν μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 19,75% από το 24% και προετοίμασε το έδαφος για περαιτέρω μειώσεις.

«Με τη σημαντική χαλάρωση των επιτοκίων στην Τουρκία πρόσφατα, και με βάση το γεγονός ότι η τάση για τα επιτόκια θα είναι πιο ξεκάθαρη και ισχυρότερη την επόμενη περίοδο, έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο μείωσης των επιτοκίων» δήλωσε ο Αλμπαϊράκ, που είναι επίσης γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Πρέπει να το πούμε αυτό εδώ: η κεντρική τράπεζα λαμβάνει τις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια με βάση τα στοιχεία της» πρόσθεσε.

Η μείωση των επιτοκίων ήταν η μεγαλύτερη στην Τουρκία τουλάχιστον από το 2003 και ήταν η πρώτη απόφαση πολιτικής υπό τον νέο διοικητή της τράπεζας Μουράτ Ουισάλ που ανέλαβε τα ηνία όταν ο Ερντογάν απέπεμψε τον προηγούμενο επικεφαλής Μουράτ Τσετίνκαγια πριν από τρεις εβδομάδες περίπου.

Ο Ερντογάν, ο οποίος εδώ και καιρό τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε διότι ο Τσετίνκαγια δεν ακολουθούσε τις οδηγίες.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019, 14:50