Πάνω από το 16% “σκαρφάλωσε” ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάρτιο για πρώτη φορά από τα μέσα του 2019, εντείνοντας τις πιέσεις στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει σφιχτή την πολιτική μετά από τον αιφνιδιαστικό διορισμό του.

Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 16,19% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για 16,11% και έναντι του 15,61% τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πληθωρισμός παραμένει αρκετά υψηλότερα του επίσημου στόχου του 5% και είναι σε διψήφιο ποσοστό το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,08%, τόνισε η στατιστική υπηρεσία, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για 1,04%.

Ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 19% από το 10,25%, αλλά απολύθηκε στις 20 Μαρτίου μετά από μόλις τέσσερις μήνες θητείας και δύο ημέρες μετά από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων, οδηγώντας σε πτώση 12% της λίρας, κοντά σε νέα ιστορικά χαμηλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 4,13% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο και διαμορφώθηκε στο 31,2% σε ετήσια βάση.

Η μηνιαία άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται στη στήριξη από τον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και της φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένων και εστιατορίων, μετά από τη χαλάρωση των μέτρων του κορωνοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης