Η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ σήμερα και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλό 4,5 ετών έναντι του ευρώ, καθώς η σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ενίσχυσε τις γεωπολιτικές ανησυχίες για την περιοχή.

Το τουρκικό νόμισμα έπεσε στις 7,85 λίρες ανά δολάριο, κατρακυλώντας για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση και χάνοντας τα κέρδη που είχε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τιμές των αζερικών και των αρμενικών κρατικών ομολόγων σε δολάρια μειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Η λίρα, η οποία έχει χάσει τη μισή αξία της από τη μεγάλη κρίση του 2018, σφυροκοπείται φέτος από τις ανησυχίες για τα μειωμένα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να κάνει λίγα πράγματα την περασμένη εβδομάδα για να τις περιορίσει, όπως ανέφεραν αναλυτές.

«Η τάση επιδείνωσης των συναλλαγματικών διαθεσίμων σημειώνεται από χρόνια και αποτέλεσε επίσης το έναυσμα για την έναρξη της κρίσης της λίρας το 2018» δήλωσαν αναλυτές της Commerzbank. «Η αύξηση του επιτοκίου την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να έχει κάνει τη διαφορά, αλλά μόνο εφόσον θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιόπιστα ως μόνιμη και ως δυνάμενη να επαναληφθεί – αλλά δεν μπορεί» πρόσθεσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε 1% σε χαμηλό εξαμήνου έναντι του δολαρίου, ενώ έναντι του ευρώ κατρακύλησε στο επίπεδο των 93,3 ρουβλιών, με τους επενδυτές να φοβούνται τον αντίκτυπο από τη νέα σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει την πίεση στο ρούβλι, η ρωσική κεντρική τράπεζα -που κάνει από τον Μάρτιο παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος- ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πουλά επιπλέον 2,9 δισ. ρούβλια ημερησίως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης