Τράπεζα της Ρωσίας: Η ηρεμία στις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες μπορεί να είναι μια προσωρινή

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, 16:55
Τράπεζα της Ρωσίας: Η ηρεμία στις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες μπορεί να είναι μια προσωρινή
Η ηρεμία που επικρατεί στις παγκόσμιες εμπορικές διαμάχες, την οποία διαπιστώνει στην παρούσα φάση η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, μπορεί να είναι προσωρινή, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Η κεντρική τράπεζα διαπιστώνει παράλληλα μείωση της αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές στο τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε επίσης σήμερα να ανεβάσει το βασικό επιτόκιο από το 7,5% στο 7,75% καθώς κατά την εκτίμηση της, αυτό θα αποτρέψει την ενίσχυση των πληθωριστικών τάσεων

Η Ελβίρα Ναμπιούλινα είπε ότι η απόφαση αυτή για την αύξηση του βασικού επιτοκίου ελήφθη με γνώμονα τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η τρέχουσα κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία γενικά και η κατάσταση στις χώρες με διαμορφούμενες αγορές.

«Σ’ αυτό το τετράμηνο οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές υπήρξαν λιγότερο ασταθείς, απ’ ό,τι στο διάστημα Αυγούστου –Σεπτεμβρίου» είπε η Ναμπιούλινα επισημαίνοντας ότι εν μέρει αυτό συνέβη επειδή «αναθεωρήθηκαν οι προσδοκίες όσον αφορά την χρηματοπιστωτική πολιτική των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών».

« Ενδεχομένως η εξομάλυνση του (βασικού επιτοκίου) τον επόμενο χρόνο να συντελεσθεί με πιο αργούς ρυθμούς απ' ό,τι αναμένονταν νωρίτερα, γεγονός που μειώνει τους κινδύνους εκροών κεφαλαίου από τις αναπτυσσόμενες αγορές. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η αναθεώρηση των προσδοκιών όσον αφορά στην αλλαγή της πολιτικής των σημαντικών κεντρικών τραπεζών συνδέεται με τις συγκρατημένες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών για το επικείμενο έτος» , προσέθεσε η Ναμπιούλινα.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, όπως δήλωσε η Ελβίρα Ναμπιούλινα, αναμένει ότι η εκροή κεφαλαίων από την Ρωσική Ομοσπονδία θα φθάσει το 2018 τα 54 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, 16:59