Διάταξη με την οποία επιχειρείται η τροποποίηση των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη δημόσιων αγροτικών δικτύων, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων συνεχόμενων τμημάτων φάσματος διαθέσιμων στη ζώνη 3400-3800 ΜΗz, έχει περιληφθεί σε τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών μέσων.

Οι προτεινόμενες διατάξεις κρίνονται απαραίτητες ώστε το ραδιοφάσμα στην Ελλάδα να αναδιαταχθεί και να προετοιμαστεί η χώρα για τη μετάβαση στην τεχνολογία πέμπτης γενιάς (5G), όπως αναφέρεται στην αξιολόγηση των συνεπειών της ρύθμισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάθεση της τροπολογίας προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση, που επέκρινε την κυβέρνηση ότι τελικά το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών έργων και την ενίσχυση ψηφιακής διακυβέρνησης ήταν η πρόφαση για να έρθει η συγκεκριμένη τροπολογία η οποία αφορά σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με δημόσια περιουσία, όπως είναι το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων.

«Η τροπολογία στρώνει το υπέδαφος για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η δημοπρασία για την εκχώρηση του φάσματος για το 5G. Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε και να μελετήσουμε το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή και όχι ως τροπολογία στο νομοσχέδιο, τελευταία ημέρα της επεξεργασίας του στην αρμόδια επιτροπή» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα στα ψηφιακά έχει καθυστερήσει δεκαετίες. Επί αυτής της κυβέρνησης δεν θα καθυστερήσει δευτερόλεπτο. Δεν θα καθόμαστε να κοιταζόμαστε και να διυλίζουμε τον κώνωπα. Δεν το δεχόμαστε. Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα γιατί είμαστε ουραγοί» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας στον κ. Κάτση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το περιεχόμενο της τροπολογίας ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι τα 3,5 GHz, που είναι τα αγροτικά δίκτυα, πρέπει να αδειάσουν για να προχωρήσει η δημοπρασία τον Δεκέμβριο του 2020. «Η εντολή που έχουμε είναι να τρέξουμε. Δεν θα περιμένουμε να κάνουμε τη δημοπρασία τον Δεκέμβριο του 2021» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όμως και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος εξήγησε ότι τα αγροτικά δίκτυα πρέπει να μετακινηθούν για να αδειάσει η συχνότητα όπου βρίσκονται και να συμπεριληφθεί στη δημοπρασία του φάσματος για το 5G.

Όπως είπε, θα υπάρξει ένα κόστος μελέτης το οποίο θα αναλάβει η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ αλλά το κόστος της μετακίνησης δεν θα επιβαρύνει το κράτος γιατί θα είναι κομμάτι της δημοπρασίας και θα το αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας.

«Μη δημιουργείτε εντυπώσεις ότι δίνουμε το φάσμα δωρεάν, διότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Ζαριφόπουλος απευθυνόμενος στον Μ. Κάτση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης