Η συνέχιση του ράλι στο πετρέλαιο είναι εξαιρετικά πιθανή, εκτιμά η UBS σε νέα της έκθεση. Το αργό πετρέλαιο Brent έφθασε σε υψηλά τετραετίας αυτήν την εβδομάδα και στα 82,50 δολάρια το βαρέλι, με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του να προσφέρουν ελάχιστη ανακούφιση στην αγορά και τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ να υπόσχεται ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις για το Ιράν, όπως επισημαίνει.

Έτσι, το Brent βρίσκεται πλέον κοντά στην πρόβλεψη εξαμήνου της UBS η οποία διαμορφώνεται στα 85 δολ. το βαρέλι και όπως τονίζει βλέπει πολλούς λόγους για συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές και για περαιτέρω σύσφιξη της αγοράς, διατηρώντας έτσι τις εκτιμήσεις της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει, η ανάπτυξη της αμερικανικής παραγωγής θα επιβραδυνθεί λόγω των περιορισμών στους αγωγούς πετρελαίου, οι οποίοι κατά την άποψη της UBS, θα μπορούσαν να επιμείνουν μέχρι το β’ εξάμηνο του 2019.

Επίσης, οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις της IEA για τη ζήτηση έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση, ξεπερνώντας τις μακροπρόθεσμες τάσεις και διαμορφώνονται στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα.

Η UBS αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά το β’ εξάμηνο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ αποφεύγουν την αύξηση της παραγωγής, η UBS εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια “απάντηση” από τη μεριά της προσφοράς, αλλά αυτό απλά θα περιορίσει μόνο κάπως το έλλειμμα προσφοράς / ζήτησης.

Ο ΟΠΕΚ κάλεσε τα μέλη του να μειώσουν την υπερ-συμμόρφωση στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής, στοχεύοντας στο 100% (έναντι 129% που είχε φτάσει τον Αύγουστος).
click here

Οι κίνδυνοι κατά την άποψη της UBS, σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου είναι ανοδικοί και ένα σοκ στην προσφορά είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους που παρακολουθεί. Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν τίθενται σε ισχύ το Νοέμβριο, τα αποθέματα των ΗΠΑ είναι χαμηλά και η Βενεζουέλα βρίσκεται σε κρίση.

Έτσι, η UBS δεν αποκλείει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι εάν υπάρξουν περαιτέρω διαταραχές στην προσφορά και εκτιμά ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου φθάσουν τα 120 δολάρια, θα οδηγηθούμε σε απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης