Ύφεση της οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας 3,5% φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού προβλέπει το κύριο σενάριο της Κεντρικής Τράπεζα της χώρας.

Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην εκτίμηση ότι η πανδημία του κορονοϊού θα κορυφωθεί στο β΄τρίμηνο του 2020 και εν συνεχεία στο β΄εξάμηνο θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, σε περίπτωση που εκδηλωθεί δεύτερο κύμα της πανδημίας, τότε το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, κατά 5,8%.

Για το 2021 η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 4,7%.

Η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Βόρειας Μακεδονίας για ύφεση 3,5% φέτος, σύμφωνα με το κύριο σενάριο, συμπίπτει με αυτήν της κυβέρνησης της χώρας, η οποία εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος κατά 3,4%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Βόρειας Μακεδονίας (στη βάση του κύριου σεναρίου), η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αναμένεται φέτος να σημειώσει πτώση της τάξης του 4% ,οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα μειωθούν κατά 10%, οι εξαγωγές της χώρας θα μειωθούν κατά 17%, ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 15%.

Ο πληθωρισμός κατά το 2020, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να είναι μηδενικός.

Σημειώνεται ότι το 2019 το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 3,6%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης