Σημαντικές αλλαγές στο ωράριο απασχόλησης και την τήρησή του, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο δίκαιο των απολύσεων και στην πάταξη των φαινομένων βίας και παρενόχλησης, εισάγει το νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας με τίτλο «Για την Προστασία της Εργασίας-Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “Επιθεώρηση Εργασίας”», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.

   Όσον αφορά το ωράριο απασχόλησης, ξεκαθαρίζεται ότι κατοχυρώνεται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία, ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να συμφωνεί με τον εργοδότη για να δουλέψει υπερωρίες, πρωτίστως για να πληρωθεί και μόνο εάν το επιθυμεί, να πάρει μεγαλύτερη άδεια ή παραπάνω ρεπό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον τρόπο τήρησης της νομοθεσίας, τόσο όσον αφορά την συμφωνία μεταξύ των δυο μερών, όσο και για την τήρηση του συμφωνημένου ωραρίου απασχόλησης, προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα καταστρατήγησης» σημειώνει το ΒΕΑ.

   Η ψηφιακή κάρτα, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί άμεσα, προκειμένου να ελέγχεται η περαιτέρω ευελιξία, σε ωράριο και εργασιακές σχέσεις. Όμως, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αδυνατούν να καλύψουν την δαπάνη εγκατάστασης, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να επιδοτηθούν. Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί η σχετική πρόβλεψη για κάλυψη από το Ταμείο Ανάκαμψης.  

   Το ΒΕΑ δηλώνει ότι βλέπει θετικά την περαιτέρω κωδικοποίηση των περιπτώσεων που μια απόλυση θεωρείται άκυρη, δίνοντας ταυτόχρονα την εναλλακτική επιπλέον αποζημίωσης πέρα από την επαναπρόσληψη του εργαζομένου μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντική αλλαγή για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης, είναι ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο για την απόλυσή του, αυτός δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να προσέρχεται στην εργασία του μέχρι την ημέρα απόλυσής του.

   Όμως, δεν μπορεί να παραβλεφθεί, ότι η διάταξη που εξισώνει την αποζημίωση απόλυσης για λόγους ισότητας των εργατοτεχνιτών με μισθό βάσης τα 22 ημερομίσθια, ενέχει κινδύνους για δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως και το κλείσιμο, καθώς αυξάνει κατακόρυφα το κόστος για απολύσεις, για εκείνες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

   Το επιμελητήριο προτείνει την τροποποίηση της διάταξης, ζητώντας να εφαρμοστεί για τις νέες προσλήψεις εργατοτεχνιτών, ή ο υπολογισμός την αποζημίωσης να μην έχει αναδρομική ισχύ για τα έτη που έχει ήδη απασχοληθεί η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων, αλλά μόνο για το διάστημα μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης