Οι υπουργοί Εμπορίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα ότι θα απαντήσουν με αντίμετρα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ματίας Μάχνιγκ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, η επιβολή δασμών –μέτρο που εξετάζεται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ– είναι ασύμβατη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και αδικαιολόγητη για λόγους εθνικής ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είπα ότι προετοιμάζουμε όλες τις επιλογές” είπε στους δημοσιογράφους ο Μάχνιγκ, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες μέλη “πρέπει να λάβουν τις κατάλληλες προφυλάξεις».
Τόνισε όμως ότι δεν γνωρίζει αν ο Τραμπ θα υιοθετήσει πράγματι την εισήγηση του υπουργού Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και θα επιβάλει τελωνειακούς δασμούς ή ποσοστώσεις στις εισαγωγές.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει προτείνει να επιβληθούν “εμπόδια” στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Κίνα και άλλες χώρες, από δασμούς ανά χώρα μέχρι ποσοστώσεις. Ο Τραμπ έχει περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο να λάβει κάποια απόφαση.

Την Δευτέρα δήλωσε ότι θέλει να αναζωογονήσει τη βιομηχανία χάλυβα στην Αμερική, έστω και αν αυτό σημαίνει την επιβολή δασμών σε άλλες χώρες, ωστόσο ο Λευκός Οίκος έσπευσε να τονίσει ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάχνιγκ είπε ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν “παράλογη” την ιδέα ότι αυτοί οι περιορισμοί στις εισαγωγές δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρξε λεπτομερής συζήτηση για το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη αν τελικά η Ουάσινγκτον επιβάλει τέτοιους δασμούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης