"Βγάζει αντίδραση" σήμερα η λίρα Τουρκίας και το Χρηματιστήριο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019, 14:24
"Βγάζει αντίδραση" σήμερα η λίρα Τουρκίας και το Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδο σημείωσε σήμερα η τουρκική λίρα αφού η Ουάσινγκτον επέβαλε πιο περιορισμένες από τις αναμενόμενες κυρώσεις αναφορικά με τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στην αγορά ενώ οι χρηματιστές φοβούνται ότι μπορεί να ακολουθήσουν σοβαρότερες επιπτώσεις.

Οι τουρκικές μετοχές και τα ομόλογα έκαναν ράλι ύστερα από μια εβδομάδα πιέσεων, καθώς επενδυτές σημείωσαν ότι οι κυρώσεις δεν επεκτείνονται στις τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές αγορές, παρόλο που στοχοποιούν κάποια υπουργεία και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το κλίμα ευφορίας ήταν, ωστόσο, περιορισμένο, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την τελική απόφαση αναφορικά με την κατασκευή εργοστασίου στην Τουρκία, επικαλούμενη ανησυχίες με τις «τρέχουσες εξελίξεις» ύστερα από την διεθνή καταδίκη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας.

Νωρίτερα η λίρα έκανε ράλι έως 0,7% πριν χάσει και πάλι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της. Στις 12:44 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 5,9150 λίρες έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,2% από την χθεσινή τιμή κλεισίματος των 5,9270.

«Οι κυρώσεις δεν συνδέονται με τον τραπεζικό τομέα, άρα οι αγορές έχουν μια θετική αντίδραση και μπορούμε να δούμε κάποια κίνηση στην αντίθετη κατεύθυνση από χθες», δήλωσε ο Τζεμ Τοζγκέ, διευθυντής διαχείρισης κεφαλαίων στην Ata Invest.

«Ωστόσο, οι ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το κλίμα», δήλωσε.

«Η πίεση θα χαλαρώσει κάπως, αλλά η στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται και όσο συνεχίζονται και οι αρνητικές ειδήσεις διεθνώς, δεν μπορούμε να περιμένουμε γρήγορη ανατίμηση της λίρας».

Ο γενικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου BIST100 σημείωσε νωρίτερα άνοδο 1,3% ενώ τα κρατικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο και ιδιαίτερα οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι έκαναν ράλι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Tradeweb.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019, 14:24