Αμετάβλητο παρέμεινε το βασικό επιτόκιο από την κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε και το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι δεν ανέμεναν κάποια αλλαγή στην πολιτική της BoE, καθώς προσπαθεί να δει εάν η άνοδος του πληθωρισμού μετά το lockdown αποδειχθεί μεταβατική και εάν η ανεργία αυξηθεί όταν η κυβέρνηση περικόψει το πρόγραμμα προστασίας των θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΒοΕ, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής ψήφισε 8-1 για τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες (1,22 δισ. δολάρια).

Η επιτροπή αποφάσισε επίσης ομόφωνα τη διατήρηση του επιτοκίου αμετάβλητου και το ποσό των 20 δισ. στερλινών για αγορές εταιρικών ομολόγων.

Επίσης, η BoE αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, αλλά οι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η άνοδος στις τιμές θα είναι πρόσκαιρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν στο 3%, μισή μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση πριν από έξι εβδομάδες, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών ενέργειας και των εμπορευμάτων.

Αναμένει ότι αυτές οι επιδράσεις θα υποχωρήσουν μετά από αυτό, δίνοντας στα μέλη της ΒοΕ χώρο για να αφήσουν ανέπαφο τον ρυθμό ενίσχυσης της οικονομίας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος Andy Haldane ήταν αυτός που ψήφισε να περιοριστεί το μέγεθος του προγράμματος στήριξης.

Η Τράπεζα επαναδιατύπωσε πως δεν σκοπεύει να συσφίξει την πολιτική μέχρι να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερα του στόχου για παρατεταμένη περίοδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης