Το Bitcoin υποχωρεί στα 10.000 δολάρια σήμερα, για πρώτη φορά από την 1η Δεκεμβρίου, με το κρυπτονόμισμα να έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε τον περασμένο μήνα.

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα, υποχωρεί περισσότερο από 11% και χτυπά τα 10.000 δολάρια στο χρηματιστήριο Bitstamp στο Λουξεμβούργο, εν μέσω ανησυχιών για μεγαλύτερο έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών αλλά και την ενίσχυση των περιορισμών από την Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κρυπτονόμισμα έφτασε στην κορυφή των σχεδόν $ 20.000 το Δεκέμβριο – και μάλιστα ξεπέρασε το όριο αυτό σε ορισμένα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων – αλλά από τότε έχει χτυπηθεί από πολλά και έντονα sell-offs.

Βουτιά σημειώνουν και τα άλλα κρυπτονομίσματα, με το Ethereum και το Ripple να σημειώνουν ισχυρές απώλειες μετά από αναφορές ότι η Νότια Κορέα και η Κίνα θα μπορούσαν να απαγορεύσουν το trading των κρυπτονομισμάτων.

Πιο αναλυτικά, το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε χρηματιστηριακή αξία, υποχωρεί 18%, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του CoinMarketCap.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ripple, το τρίτο μεγαλύτερο, έχει χάσει το 25% της αξίας του τις τελευταίες 24 ώρες και αγγίζει τα 1,03 δολάρια, από το υψηλό των 3,81 δολαρίων στις 4 Ιανουαρίου.

«Υπάρχει μεγάλος πανικός στην αγορά. Οι επενδυτές πωλούν για να προσπαθήσουν να βγουν από την κόλαση», σημειώνει ο Charles Hayter, ιδρυτής της Cryptocompare, η οποία κατέχει κρυπτονομίσματα.

«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το ρυθμιστικό περιβάλλον και αυτό οδηγεί στην κατάρρευση της αγοράς», ανέφερε στο Reuters.

Με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Κίνα να έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις του για αυστηρές ρυθμίσεις σε ότι αφορά τα κρυπτονομίσματα και με αξιωματούχους στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να δεσμεύονται να ερευνήσουν τα κρυπτονομίσματα, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο παγκόσμιος συντονισμός για το ρυθμιστικό τους περιβάλλον θα επιταχυνθεί.

Οι αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν για την άνοδο του Βitcoin στην προσεχή σύνοδο κορυφής της G20 στην Αργεντινή τον Μάρτιο.

Όπως είχε σημειώσει σε πρόσφατη έκθεσή της η Capital Economics, δεδομένης της δυνατότητας του Bitcoin να διαταράξει τη λειτουργία της νομισματικής πολιτικής και την απειλή που θέτει στην είσπραξη φόρων, οι αρχές πιθανότατα θα θέλουν να γίνουν ακόμα πιο σκληρές. Ενώ το Bitcoin έχει ξεπεράσει τα προηγούμενα ρυθμιστικά εμπόδια, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει μια μεγαλύτερη και αυστηροποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Ακόμα κι αν οι πιο αυστηρές ρυθμίσεις δεν οδηγήσουν στο σκάσιμο της φούσκας του Bitcoin, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να το κάνουν, όπως σημειώνει η Capital Economics.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης