Ο μήνας του μέλιτος του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου και των αγορών, οι οποίες είχαν χαιρετίσει την εκλογή του, φέρεται να έλαβε τέλος καθώς στο πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησής του τα αποτελέσματα από την προαναγγελόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και της οικονομικής πολιτικής του είναι απογοητευτικά.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, μεγάλο ρόλο στη ψύχρανση της στάσης των αγορών έχει διαδραματίσει και η χαοτική πολιτική που ασκεί ο ακροδεξιός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που οι αγορές καταλογίζουν κυριότερα στον Μπολσονάρου είναι πως δεν έχει δρομολογήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που έχει επεξεργασθεί ο νεοφιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών του Πάουλου Γκέντζ και τη θεωρούν ως ακρογωνιαίο λίθο για την ανάταξη των δημόσιων οικονομικών. Ο Μπολσονάρου τον Φεβρουάριο σημειώνεται πως είχε ανακοινώσει πως το συνταξιοδοτικό όριο για τις γυναίκες θα είναι τα 60 χρόνια, έναντι 62 που προέβλεπε το σχέδιο του υπουργού του.

Το Χρηματιστήριο του Σάου Πάουλου, που το παρελθόν έτος είχε ξεπεράσει το ρεκόρ δεκαετίας φθάνοντας τις 100.000 μονάδες, έχει σημειώσει κάθετη πτώση και πλέον κυμαίνεται στις 95.000 μονάδες και πλέον δεν καταγράφει τα κέρδη του 12% (8% τον Ιανουάριο), που χαροποιούσαν ιδιαίτερα τις αγορές.

Η δε ισοτιμία του ρεάλ έναντι του δολαρίου, που ήταν κατά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπολσονάρου στο 3,65, την Παρασκευή είχε πέσει στα 3,87.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το ΑΕΠ, οι προβλέψεις για το 2019 συνεχίζουν να είναι δυσοίωνες, έπειτα από ένα εξίσου αποκαρδιωτικό 2018 (1,1%) και από το +2,57% που προέβλεπαν οι αγορές αρχικά, πλέον αναμένουν η ανάπτυξη να μην ξεπερνά το 2,3%, σύμφωνα με την έκθεση Focus της Κεντρικής Τράπεζας. Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ προβλέπει για την μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής ανάπτυξη 1,9%, έναντι 2,1% των προηγούμενων εκτιμήσεών του τον περασμένο Νοέμβριο.

Επιπλέον, σε πολιτικό επίπεδο ο Μπολσονάρου κατόρθωσε μέσα στην εβδομάδα να ξεσηκώσει δύο θύελλες, πρώτον δημοσιεύοντας ένα tweet με πορνογραφικό περιεχόμενο με στόχο να καταγγείλει τις υπερβολές του Καρναβαλιού, και δύο μέρες αργότερα δηλώνοντας, ως κατεξοχήν απολογητής της δικτατορικής περιόδου (1964-85) , πως «η δημοκρατία και η ελευθερία δεν υπάρχουν εάν δεν το θέλουν οι ένοπλες δυνάμεις μας». Στη δεύτερη περίπτωση, ο αντιπρόεδρος έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επιμένοντας πως οι δηλώσεις του Μπολσονάρου «παρερμηνεύθηκαν».

«Με μία νέα δήλωση, ένα νέο ολίσθημα και οι ανησυχίες των αγορών θα είναι πλέον ότι αυτού του είδους ο ”απόηχος” του Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει ο πολιτικός κανόνας κι όχι η εξαίρεση, με αποτέλεσμα να αποβεί δυσμενής παράγοντας για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και για τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνουν σε αναφορά τους στελέχη της συμβουλευτικής εταιρείας Infinity Access.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης