Το νομοσχέδιο για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, που επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων, απέσυρε η βρετανική κυβέρνηση. Όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, η δική της τροπολογία για περισσότερη διαφάνεια στους φορολογικούς παραδείσους που βρίσκονται σε περιοχές εξαρτημένες από το βρετανικό Στέμμα, συγκεντρώνει μεγάλη διακομματική υποστήριξη που θα οδηγούσε το κυβερνών κόμμα σε μία ακόμη ήττα.

Η τροπολογία, που κατέθεσε η βουλευτής του Εργατικού κόμματος Μάργκαρετ Χοντζ, προβλέπει ότι τα υπεράκτια βρετανικά εδάφη – μεταξύ των οποίων οι νήσοι ‘Αιλ οφ Μάν, Γκέρνσεϊ και Τζέρσεϊ – θα πρέπει να εφαρμόσουν νέους κανόνες φορολογικής διαφάνειας μέχρι το τέλος του 2020, ώστε να είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες κεφαλαίων σε αυτά. Επίσης, το εν λόγο νομοσχέδιο είναι ένα από τα βασικά νομοθετήματα που θα πρέπει να ετοιμάσει η Βρετανία στο ενδεχόμενο μίας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και θα πρέπει να έχει εγκριθεί πριν από την ημερομηνία του Brexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τροπολογία στηρίζουν αρκετοί βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα υφίστατο ήττα, εάν έφτανε σε ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών Τζόναθαν Ρέινολντς, υπήρχαν τροπολογίες που θα εμπόδιζαν τον «ανταγωνισμό προς τα κάτω» της χρηματοοικονομικής απελευθέρωσης και θα ενίσχυαν την διαφάνεια.

«Σε μία περίοδο διαφωνιών αποδείξαμε ότι μία διακομματική συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί. Το επόμενο μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής είναι τα δημόσια μητρώα» έγραψε σε μήνυμά της στο twitter η Μάργκαρετ Χοντζ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης