Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να είναι σε τροχιά επίτευξης του καλύτερου τριμήνου (ημερολογιακά) των τελευταίων δύο σχεδόν ετών, παρά τις ασθενέστερες του αναμενόμενου επιδόσεις τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 0,7% στους τρεις μήνες μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ONS. Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόνο τον Αύγουστο, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ανάπτυξη 0,1%. Ωστόσο, παρόμοιες επιδόσεις το Σεπτέμβριο θα φέρουν την ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο στο 0,6%, υψηλότερα από το 0,4% του β΄ τριμήνου.

Τα στοιχεία εξηγούν γιατί η ΒοΕ αύξησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009 τον Αύγουστο. Η ετήσια ανάπτυξη στους τρεις τελευταίους μήνες διαμορφώθηκε στο 1,5%, κοντά στο “όριο ταχύτητας” της ΒοΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομία επωφελήθηκε το καλοκαίρι από τις καλές καιρικές συνθήκες που έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις λιανικής και στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών, καθώς και σε κατασκευαστικά projects.

Τον Αύγουστο, ο τομέα τον υπηρεσιών ήταν αμετάβλητος και η κατασκευαστική παραγωγή υποχώρησε 0,7%. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,2%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης