Βρετανία: Διευρύνθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Μάιο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, 12:55
Βρετανία: Διευρύνθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Μάιο

    Η Βρετανία κατέγραψε μεγαλύτερο από το αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα τον περασμένο μήνα καθώς αυξήθηκαν οι κρατικές δαπάνες, γεγονός που αποτελεί υπενθύμιση ότι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών ίσως έχει περιορισμένες επιλογές για να αποσβέσει το όποιο πλήγμα του Brexit στην οικονομία.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 5,115 δισεκ. λίρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS), καταγράφοντας αύξηση κατά 23% σε σχέση με τον Μάιο του 2018 και ξεπερνώντας όλες τις προβλέψεις των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters.

Για τους δύο πρώτους μήνες του οικονομικού έτους 2019/2020, το έλλειμμα ήταν κατά 18% υψηλότερο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, οριακά χαμηλότερα από τα 12 δισεκ. λίρες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ κλιμάκωσε τις προειδοποιήσεις του προς όποιον γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, σημειώνοντας ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα εξανέμιζε τα χρήματα που αυτός έχει επιμερίσει για πιθανές αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες ή σε μειώσεις φόρων.

Και οι δύο υποψήφιοι αντικαταστάτες της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι --ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο διάδοχός του Τζέρεμι Χαντ-- έχουν πει ότι είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν τη Βρετανία εκτός της ΕΕ χωρίς μεταβατική συμφωνία εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, 12:55