Βρετανία: Ο υπουργός Εμπορίου δηλώνει ότι το Brexit δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την επιβράδυνση της οικονομίας

Βρετανία: Ο υπουργός Εμπορίου δηλώνει ότι το Brexit δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την επιβράδυνση της οικονομίας

Η οικονομική επιβράδυνση της Βρετανίας δεν θα πρέπει να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στο Brexit, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ, ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομία πέρυσι αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2012.

«Προφανώς υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι το Brexit είναι ο μοναδικός οικονομικός παράγοντας που αφορά στη βρετανική οικονομία. Πιστεύω ότι θα δείτε πως η προβλεπόμενη επιβράδυνση σε μια σειρά από ευρωπαϊκές οικονομίες δεν είναι ανεξάρτητη από την επιβράδυνση, για παράδειγμα, στην Κίνα» δήλωσε ο Φοξ σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, όπου υπέγραψε συμφωνία συνέχισης του εμπορίου με τον Ελβετό υπουργό Οικονομίας Γκι Παρμελέν.

«Με την ιδέα ότι το Brexit είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία απλώς χάνεται το νόημα» τόνισε.

Ενώ απομένουν μόλις έξι εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, ο Φοξ απέρριψε την πιθανότητα ακόμη ενός δημοψηφίσματος που θα μπορούσε να ανατρέψει το Brexit αλλά και τις ιδέες που πρότεινε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Οι πιθανότητες να έχουμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι όσο πιο κοντά στο μηδέν θα μπορούσα να φανταστώ» δήλωσε ο Φοξ. Είπε ότι οι ιδέες που προτείνει ο Κόρμπιν είναι «μη εφικτές», διότι είναι αδύνατον να προσυπογράψει κάποιος την πρότασή του να υπάρχει τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., ενώ παράλληλα να επηρεάζεται η πολιτική της Ένωσης.

«Το να υποκρίνεται κάποιος ότι μπορεί να το κάνει αυτό είναι μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση» επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός.

Ο Φοξ βρισκόταν στην Ελβετία για να υπογράψει μια συμφωνία συνέχισης του εμπορίου με τον Ελβετό υπουργό Οικονομίας Γκι Παρμελέν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εμπορικές σχέσεις μπορούν να συνεχιστούν με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου χωρίς μια συμφωνία.

Περίπου το 12% του εμπορίου της Βρετανίας καλύπτεται αυτήν τη στιγμή από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. και η Ελβετία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο αυτού, δήλωσε ο υπουργός. Ο Φοξ είχε προηγουμένως πει ότι η Βρετανία θα είναι σε θέση να ανανεώσει όλες τις σημερινές εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε., αλλά μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει συμφωνίες με τη Χιλή, τις Νήσους Φαρόε και την Ελβετία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό αυτής της συνέχισης του εμπορίου. Φυσικά, εξαρτάται πάντα από το να θέλουν και οι άλλοι εταίροι να διατηρηθεί αυτή η συνέχιση» δήλωσε ο Φοξ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019, 13:56