Ράλι έκανε σήμερα η στερλίνα και ανήλθε σε υψηλό εβδομάδας αφού οι Βρετανοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ πρότασης νόμου που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει τρίμηνη αναβολή στο Brexit εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια μεταβατική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πολιτική αβεβαιότητα παρέμεινε υψηλή αλλά οι παράγοντες της αγοράς εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι που τουλάχιστον φαίνεται να αποφεύχθηκε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η άρση της άμεσης απειλής ενός Brexit χωρίς συμφωνία βοήθησε τη στερλίνα να ανακτήσει μέρος των πρόσφατων απωλειών της», σχολίασαν αναλυτές της UBS Wealth Management.

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,4% πάνω από το 1,23 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 28 Αυγούστου, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέγραψε άλμα 1,4%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδός του από τον Μάρτιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες η λίρα κατέγραφε απώλειες καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία. Την Δευτέρα υποχώρησε κάτω από το 1,20 δολάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, μια καθυστέρηση του Brexit έως τον Ιανουάριο του 2020 και η διεξαγωγή εκλογών μετά τον Οκτώβριο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη λίρα ακόμα και στο 1,30 δολάριο, σε υψηλό τετραμήνου.

Παρά την ανάκαμψη, το βρετανικό νόμισμα παραμένει σε επίπεδα τουλάχιστον κατά 8% χαμηλότερα από τα υψηλά του Μαρτίου του 2019 όταν ανήλθε σχεδόν στο 1,34 δολάριο, λόγω των φόβων ότι η διεξαγωγή εκλογών είναι ο μόνος τρόπος άρσης του πολιτικού αδιεξόδου.

Έναντι του ευρώ, το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 89,74 πένες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης