Αναμενόμενη αναταραχή στους παράγοντες των αγορών προκαλούν το ενδεχόμενο τέλος του QE και η πιθανή αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, σε εκτιμήσεις της για τις κεντρικές τράπεζες στο γ΄ τρίμηνο, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρόκειται να λήξει το Δεκέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ταρακουνήθηκαν όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi άφησε να εννοηθεί ότι το τέλος του QE μπορεί να πλησιάζει, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει.

Το πρόγραμμα των 2,3 τρισ. ευρώ έχει μια επίδραση στις τιμές των assets και στα επιτόκια, και η αφαίρεσή του θα είναι μια σημαντική στιγμή για τις αγορές της Ευρώπης.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούν πως είναι καιρός να πάρουν το «πόδι από το γκάζι» διότι το outlook για την οικονομία της ευρωζώνης έχει βελτιωθεί σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μόνη ανησυχία παραμένει ο πληθωρισμός ο οποίος παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έδωσε έμφαση στο ότι οποιαδήποτε κίνηση κατάργησης του προγράμματος, θα ήταν σταδιακή. Η πιο πιθανή πορεία είναι μια σταδιακή μείωση του QE από τον Ιανουάριο, πιθανώς κατά 10 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Αλλά η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφασίσει να μετακινηθεί πιο σιγά εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει πολύ μακριά από το στόχο. Μόνο αφότου το QE μειωθεί στο μηδέν, είναι πιθανό η ΕΚΤ να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης