Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να περιορίσει το πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας τώρα που ο πληθωρισμός είναι συνεπής με το στόχο της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, προειδοποιώντας κατά της καθυστέρησης της ομαλοποίησης της πολιτικής μετά από τόσα χρόνια στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα.

H ΕΚΤ συμφώνησε τον Ιούνιο να τερματίσει το πρόγραμμα μαζικών αγορών ομολόγων έως τα τέλη του έτους, αλλά ο Weidmann, γνωστός επικριτής της πολιτικής εύκολου χρήματος της ΕΚΤ, είπε ότι αυτό θα είναι απλώς το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι επίσης η ώρα να αρχίσουμε να αποσύρουμε την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική και τα μη συμβατικά μέτρα, αναλογιζόμενοι τις πιθανές παράπλευρες επιπτώσεις», είπε ο Weidmann σε δημοσιογράφους.

«Αυτή η διαδικασία ομαλοποίησης πιθανότατα θα γίνει μόνο σταδιακά τα επόμενα έτη. Γι αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικό να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις».

O Weidmann βρέθηκε στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα μετά από δημοσίευμα της Handelsblatt που ανέφερε ότι Angela Merkel εγκαταλείπει την προσπάθεια να τον προωθήσει για να διαδεχτεί τον Mario Draghi στο “τιμόνι” της ΕΚΤ το επόμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Καγκελάριος στρέφει τώρα την προσοχή της στην εξασφάλιση της θέσης του Προέδρου της Κομισιόν σε Γερμανό υποψήφιο, εξηγούσε το δημοσίευμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης