Οι ελληνικές τράπεζες, από τις πιο αδύναμες στην Ευρώπη, ξεφορτώνονται τα κόκκινα δάνεια τους με υγιή ρυθμό, αναφέρει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα.

Την άνοιξη, η πανδημία διέκοψε τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια που είχαν συγκεντρώσει από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, τα μέτρα τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχει οδηγήσει φρέσκα κεφάλαια σε funds που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δίνοντας νέα ώθηση στην προσπάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολλοί από τους επενδυτές είναι στη διαδικασία της συγκέντρωσης κεφαλαίων ή έχουν ήδη αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια για κάτι που βλέπουν ως ένα κύμα ευκαιριών», αναφέρει ο Alok Gahrotra, partner στην ομάδα υπηρεσιών συμβούλων της Deloitte.

Η WSJ σημειώνει ότι τέλη Νοεμβρίου η Alpha Bank ανακοίνωσε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου δανείων 10,8 δισ. ευρώ μαζί με τη μονάδα εξυπηρέτησης δανείων. Ο αποκλειστικός πλειοδότης είναι η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Davidson Kempner Capital Management LP, η οποία νίκησε την Pacific Investment Management Co. και άλλους για αυτό που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη στην ιστορία πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα.

Άλλες δύο μεγάλες τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, σχεδιάζουν να πουλήσουν δάνεια ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ η κάθε μία το επόμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις συναλλαγές θα χρησιμοποιήσουν ένα νέο στηριζόμενο από το κράτος πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με την ονομασία Ηρακλής, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πρώτα από την Eurobank τον Ιούνιο για να διαθέσει δάνεια της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ “ανοίγοντας τον δρόμο για τις υπόλοιπες τράπεζες”, όπως δήλωσε ο CEO της  Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Η κρίση της Ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία προσέλκυσε αμερικανικούς επενδυτικούς κολοσσούς όπως η Pimco, η Cerberus Capital Management και η Apollo Global Management για την αγορά κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε τιμές έως και λίγων cents στο ευρώ, σημειώνει η WSJ.

Ορισμένοι επενδυτές επενδύουν στις μονάδες εξυπηρέτησης των τραπεζών για να χτίσουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαχείρισης κόκκινων δανείων από πολλές τράπεζες, ένας κλάδος με μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Οι αποδόσεις θα εξαρτηθούν από την ανάκτηση από την πώληση εξασφαλίσεων που μπορεί να είναι κατοικίες ή συγκροτήματα γραφείων και από τις αμοιβές που εισπράττονται από τις μονάδες εξυπηρέτησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης