Χρ. Σακελλαρίδη: «Η μείωση της φορολογίας και η άρση της γραφειοκρατίας τόνωσαν τη ζήτηση και την αισιοδοξία»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019, 13:33
Χρ. Σακελλαρίδη: «Η μείωση της φορολογίας και η άρση της γραφειοκρατίας τόνωσαν τη ζήτηση και την αισιοδοξία»

Αισιόδοξη για την πορεία των εξαγωγών δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εσωτερικά αυτό που μας τόνωσε τη ζήτηση και την αισιοδοξία είναι η μείωση της φορολογίας, η άρση της γραφειοκρατίας, η αποκατάσταση -αν και πάει με πολύ αργούς ρυθμούς- της χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Όλα αυτά θα δώσουν μια δυναμική στις ελληνικές εξαγωγές. Βεβαίως χρειάζεται πολλή δουλειά» ανέφερε η κα Σακελλαρίδη.

Ερωτηθείσα για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2019, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων σημειώνει πως καταγράφηκε μια πτώση τον Αύγουστο, ο Σεπτέμβριος όμως είχε άνοδο κατά περίπου 6% και γενικά υπάρχει αισιοδοξία πως η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο. «Εάν δούμε το εννεάμηνο συνολικά, οι εξαγωγές μας -εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών- αυξήθηκαν κατά περίπου 164 εκατομμύρια ευρώ, συνεπώς ελπίζουμε πως θα κλείσουμε αυξητικά τη χρονιά» σημείωσε.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι εξωγενείς παράγοντες. «Είναι ένα εννεάμηνο, μέσα στο οποίο είχαμε πάρα πολλά εμπόδια και πάρα πολλές αβεβαιότητες, όπως π.χ το Brexit» ανέφερε η κα Σακελλαρίδη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες εξαγωγείς και από τη μεγάλη αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την αμερικανική.

«Να μη χάσουμε το momentum που έχουμε τώρα για την Κίνα»

Η πρόεδρος του ΠΣΕ αναφέρθηκε και στο momentum που, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχει σε ό,τι αφορά την Κίνα και την αγορά της, εξηγώντας πως ήδη έχει αρχίσει μια ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς τη συγκεκριμένη χώρα. «Ήταν ο 16ος πελάτης μας, αλλά ήδη την εφετινή χρονιά ανέβηκε στη 10η θέση» είπε η κα Σακελλαρίδη, επισημαίνοντας πως οι εξαγωγείς προσδοκούν σε περισσότερες θετικές εξελίξεις.

Ανέφερε ακόμα πως η εκτίμηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι πως η εξαγωγική σχέση της Ελλάδας με τον «κολοσσό» αυτό της παγκόσμιας οικονομίας παγιώνεται, ενώ και η αύξηση της ροής Κινέζων τουριστών προς την Ελλάδα εκτιμάται πως θα συμβάλει στο να γνωρίσουν καλύτερα τα ελληνικά προϊόντα.

Σημαντικό είναι την ίδια ώρα -σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ- και το πρόγραμμα «Golden Visa», με τους Κινέζους να είναι και εκείνοι που δείχνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019, 13:33