Η ενεργοποίηση του προγράμματος για την Ελλάδα που έχει εγκριθεί επί της αρχής, αποτελεί βασικό μέλημα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ταμείο βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με τις ελληνικές αρχές όσο και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα θέματα συζήτησης περιστρέφονται γύρω από τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους, τα δύο βασικά πεδία δηλαδή στα οποία πρέπει να σημειωθεί πρόοδος πριν την εκταμίευση κεφαλαίων από πλευράς του ΔΝΤ.
Ο κ. Ράις, παρέπεμψε στις επίσημες δηλώσεις που είχαν γίνει μετά την συνάντηση της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τον Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου ακούστηκαν θετικά σχόλια για την τροχιά των μεταρρυθμίσεων και τονίστηκε ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στο σκέλος του χρέους.
Όπως είπε «συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για μία θετική έκβαση το συντομότερο δυνατό», ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία, ούτε έχει οριστεί ημερομηνία για την επόμενη αποστολή του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα ή την συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου με θέμα την Ελλάδα.
Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο οι συνομιλίες για το χρέος να οδηγηθούν σε αδιέξοδο και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει την “καθαρή” έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες και τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι διαρκείς και πως το τελευταίο Eurogroup βοήθησε στην επιτάχυνση των διαδικασιών.
Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτή θα εξαρτηθεί από τα δύο προαναφερθέντα στοιχεία, την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο στο χρέος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αρνήθηκε να αναφερθεί στο ποια θα είναι η εμπλοκή του ΔΝΤ μετά την λήξη του προγράμματος.
«Στην παρούσα φάση εστιάζουμε πρωτίστως στην ενεργοποίηση του προγράμματος που έχουμε εγκρίνει επί της αρχής. Δεν θα σχολιάσω θέματα για μετά τη λήξη του προγράμματος», ενώ απέρριψε απόψεις που έχουν εκφραστεί σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα προκειμένου να έχει μία σημαντική θεσμική παρουσία στην Ευρώπη.
«Γνώμονάς μας είναι το συμφέρον του κάθε κράτους μέλους μας το οποίο υπηρετούμε κατόπιν αιτήματος από μεριάς του», δήλωσε και υπενθύμισε ότι έτσι κι αλλιώς το Ταμείο έχει “παρουσία” στην Ευρώπη, όχι απαραίτητα μέσω χρηματικής στήριξης αλλά με τις οικονομικές αναλύσεις και εκθέσεις που εκπονεί για διάφορα κράτη μέλη.