«Η νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί την πέμπτη συναπτή αύξηση από τον Ιούλιο του 2022», υπενθυμίζεται σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τα τραπεζικά επιτόκια. Και προστίθεται:

«Το κόστος για τους δανειολήπτες και τις οικονομίες είναι δυσβάστακτο, σε συνδυασμό μάλιστα με τον επίμονο πληθωρισμό. Στη χώρα μας ειδικά, ακόμα και πριν από την άνοδο των επιτοκίων, η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ήταν από τις μεγαλύτερες στη ζώνη του ευρώ, όπως επίσης και το μέσο επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποστηρίζει ο Τομέας Οικονομικών, «το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αντί να επεξεργαστεί σοβαρό σχέδιο προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας, επιδόθηκε σε επικοινωνιακό “πόλεμο” με τους τραπεζίτες δίχως αντίκρισμα.

Το αντίθετο μάλιστα. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο του 2022 το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αντί να μειωθεί, αυξήθηκε στις 4,96 εκατοστιαίες μονάδες τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τα κέρδη των τραπεζών.

Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν και πάλι το μάρμαρο. Με το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 0,10% τον Δεκέμβρη του 2022, και τον πληθωρισμό να καλπάζει με 7,2% για την ίδια περίοδο, η πραγματική αξία των καταθέσεων των πολιτών μειώνεται ραγδαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που η συντριπτική πλειονότητά τους παραμένει εκτός τραπεζικού δανεισμού, το επιτόκιο δανεισμού τους αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 4,83%. Την ίδια ώρα όμως, 68 μόλις μεγάλες κατά βάση εταιρείες, έχουν λάβει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης με ευνοϊκό επιτόκιο 1,2% για έντεκα έτη».

Και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει: «Ακόμα πιο επικίνδυνη από τον επικοινωνιακό εμπαιγμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι η αδράνεια της κυβέρνησης που οδηγεί σε χειροτέρευση του προβλήματος και σε επιδείνωση των ανισοτήτων. Αντί για “μπινελίκια”, το υπουργείο Οικονομικών καλό θα ήταν να ακολουθούσε τις αποφάσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας που χωρίς να χάσει χρόνο πέτυχε μια σημαντική συμφωνία με το τραπεζικό σύστημα, η οποία περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των ευάλωτων και μεσαίων νοικοκυριών, παράλληλα με τη φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.

Αντίστοιχα, τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της ΝΔ και τις τράπεζες, και που τόσο διατυμπανίζει το υπουργείο Οικονομικών, ούτε για αστείο μπορούν να συγκριθούν με τα μέτρα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας. Μπορεί να μας αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών πόσο έχουν προϋπολογίσει αυτά τα μέτρα και πόσοι είναι οι ωφελούμενοι;», θέτει το ερώτημα ο Τομέας Οικονομικών.

Και, εν κατακλείδι, «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει μιλήσει έγκαιρα για τη λήψη αντίστοιχων μέτρων και στη χώρα μας. Καλούμε την κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και να νομοθετήσει τη στοχευμένη επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δάνειων ευάλωτων νοικοκυριών για όσο διαρκούν οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης