Τεράστιο είναι πλέον το πρόβλημα διατροφής του μέσου Έλληνα, ο οποίος δυσκολεύεται ακόμη και να εξασφαλίσει τα βασικά. Η τροφή είναι πλέον πανάκριβη ενώ παράγοντες της αγοράς σπεύδουν ήδη από τα μέσα Αυγούστου να προετοιμάσουν τους καταναλωτές ότι έρχεται νέο κύμα αυξήσεων από τον Σεπτέμβριο.

Το φαινόμενο της επίμονης και πάνω από δύο χρόνια αύξησης της τιμής των τροφίμων δεν είναι… ελληνικό, αλλά καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα όμως η κατάσταση είναι χειρότερη από την Ευρώπη, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκτίμηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας αναφορικά με τον πληθωρισμό του Ιουλίου, έδειξε άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και, το χειρότερο, εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών στο 24,5% με δεύτερη χώρα την Εσθονία που οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 7,2%.

Παράλληλα, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα που βρέθηκε στο 12,2% ήταν 1,4 μονάδες υψηλότερος από αυτόν της Ευρωζώνης ο οποίος ήταν στο 10,8%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση μεταξύ των κρατών – μελών, της τάξης του 3,5%, και αποτελεί αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα σε σύνολο 60 κατηγοριών τροφίμων και ποτών οι τιμές, μέσα σε ένα εξάμηνο, αυξήθηκαν σε 52 κατηγορίες, ενώ μόνο σε 8 κατηγορίες καταγράφηκαν μειωμένες τιμές της τάξης 2-4%. Οι ανατιμήσεις των τροφίμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυμάνθηκαν από 5 έως 17% και με αύξηση ρεκόρ 41% στα φρούτα.
Βασικό ζήτημα αποτελεί η αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μόνο η ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών μπορεί να δώσει ανάσα στη μέση οικογένεια.

Οι εργοδότες όμως ούτε να ακούσουν δεν θέλουν για αύξηση μισθών και αμοιβών. Αντίθετα εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη δυνατότητα που ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Εργασίας για διπλή εργασία πλήρους ωραρίου μέσα στο ίδιο 24ωρο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να προκρίνει τη χρονική επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που όμως προφανώς και δεν αρκεί, καθότι τα κύματα ακρίβειας είναι τεράστια.

Μάλιστα, εκπρόσωποι του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας επιμένουν πως απαιτείται παρέμβαση στο θέμα του ΦΠΑ, με έμφαση στα είδη πρώτης ανάγκης καθώς μόνο έτσι μπορεί να ανακουφιστούν άμεσα τα νοικοκυριά. Αυτό όμως θα μείωνε δραστικά τα κρατικά έσοδα και θα άφηνε ανεπηρέαστα τα κέρδη των επιχειρήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης