Περιορισμοί στους θερμοστάτες των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια αλλά και στον οδικό φωτισμό περιλαμβάνει το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο. Το είχε προαναγγείλει προ δεκαημέρου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναμένεται να το εξειδικεύσουν αύριο Πέμπτη στις 10.00 το πρωί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και η ΓΓ Ενέργειας.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, κινείται στη λογική των αντίστοιχων της Ιταλίας και της Ισπανίας και θα θέτει περιορισμούς στα ανώτερα επίπεδα θέρμανσης τον χειμώνα και τα κατώτερα ψύξης το καλοκαίρι για τα δημόσια κτίρια, περίπου στους 19 και 26 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα.
Πέρα από τα δημόσια κτίρια, αντίστοιχοι στόχοι και συστάσεις εξοικονόμησης αναμένεται να τεθούν και για τον οδικό φωτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί αναμένεται να ανακοινώσουν και την έναρξη του προγράμματος “Ηλέκτρα”, του οποίου ο οδηγός έχει δημοσιευθεί. Εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δράση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της δημόσιας διοίκησης, με τον συνολικό προϋπολογισμό του νέου προγράμματος να ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 470 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης