«Το εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας. Συνεχίζει να διαγράφει μια ανοδική πορεία. Παρατηρείται αύξηση τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Μια αύξηση που καταδεικνύει ότι, αναμφίβολα, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ»

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικά Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2023, προσθέτοντας την ανάγκη υλοποίησης στοχευμένων δράσεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να επανέλθουν οι θετικές προοπτικές για την εμπορική τάξη. Το εμπόριο, συνέχισε ο ίδιος, μια εγγενώς δυναμική αλλά και ευάλωτη στις μεταβολές οικονομική δραστηριότητα χρειάζεται πολύπλευρη στήριξη για να επιβιώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα ο κ. Καρανίκας τόνισε πως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λειτουργώντας μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων έχουν μεταβεί, από την πτώση, στην στασιμότητα, γεγονός που σημαίνει αφενός μεν ελαφριά βελτίωση της κατάστασής τους και αφετέρου ότι δίνουν έμφαση τη βραχυχρόνια επιβίωσή τους, κυρίως λόγω του πληθωρισμού. Ακόμη πρόσθεσε ότι η αύξηση του κύκλου εργάσιμων θα μπορούσε να είμαι μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε η ακρίβεια.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα όπως το υψηλό λειτουργικό κόστος , οι τιμές ενέργειας και η συνακόλουθη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων από τους προμηθευτές , τα οποία αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τη βελτίωση των συνθηκών στις ΜΜΕ και των προκλήσεων για το μέλλον.

Ακόμη επισημάνθηκε ότι οι στοχευμένες ενέργειες θα πρέπει να αίρουν φορολογικές και μη μισθολογικές επιβαρύνσεις καθώς και τα εμπόδια στον δανεισμό «Το δεδομένο του αυξημένου χρέους στις εμπορικές επιχειρήσεις αποτελεί ένα καμπανάκι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» είπε ο πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει ότι το εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας. Παρά τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 3,5%, συγκριτικά με το 2022, εξακολουθεί να συνεισφέρει το 16,5% της συνολικής απασχόλησης. Επιπλέον, η ποσοστιαία μείωση της απασχόλησης ήταν υψηλότερη στους εργοδότες από ό,τι στους εργαζόμενους στο εμπόριο.

Κάτι που σημαίνει, φυσικά, όπως είπε ο πρόεδρος, ότι η άμεση ανάγκη επιβίωσης των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων συνιστά μια άμεση προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί αρκετοί μικρομεσαίοι αναγκάζονται να αποχωρήσουν προσωρινά ή μονιμότερα από το εμπορικό επιχειρείν. Είναι μια βασική οικονομική δραστηριότητα το εμπόριο στη χώρα μας, αλλά είναι και μία ευάλωτη δραστηριότητα.

Σε ότι αφορά στην καταναλωτική δαπάνη σημείωσε: «Είμαστε κατά πολύ πιο κάτω από την προ κρίσης καταναλωτική δαπάνη.

Και αυτό είναι κάτι που σχετίζεται άμεσα με την επιβίωση του εμπορίου. Η αβεβαιότητα σε έναν κόσμο διαρκούς μεταβολής και ρευστότητας επιβάλλει την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση».

«Ο Έλληνας έμπορος είναι, πάντα, μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» κατέληξε ο πρόεδρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης