Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε έναντι του δολαρίου, χάνοντας όλα τα κέρδη εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών ανησυχιών για την κόντρα της Μόσχας με τη Δύση.

Το ρούβλι υποχώρησε κατακόρυφα μετά από τις δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Sergei Ryabkov, ότι η απόρριψη από την Ουάσιγκτον των βασικών αιτημάτων της Μόσχας για την ασφάλεια οδηγεί τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία τόνισε πως οι συνομιλίες της με τη Δύση είχαν μέχρι στιγμής αποτύχει να γεφυρώσουν τις θεμελιώδεις διαφορές αναφορικά με την κρίση της Ουκρανίας και τις απαιτήσεις της Μόσχας για αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Το ρούβλι διαμορφωνόταν στα 75,07 έναντι του δολαρίου και απομακρυνόταν περισσότερο από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 74,4625 ρουβλιών έναντι του δολαρίου. Έναντι του ευρώ διαμορφώνεται στα 86,02.

Το ρωσικό νόμισμα διατηρεί τη βασική του στήριξη από τις υψηλές τιμές εμπορευμάτων παγκοσμίως και τις αυξήσεις της κεντρικής τράπεζας στο εσωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά βρίσκεται υπό πίεση από τον Οκτώβριο, καθώς οι δυτικές χώρες εξέφρασαν ανησυχίες για τη συσσώρευση στρατού της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία. Η Μόσχα απαντά ότι μπορεί να μετακινήσει τον στρατό της όπως κρίνει απαραίτητο εντός της επικράτειάς της.

Την Τετάρτη το ΝΑΤΟ δήλωσε πως είναι πρόθυμο να μιλήσει με τη Ρωσία για τον έλεγχο των όπλων και την ανάπτυξη πυραύλων, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη, αλλά η Μόσχα τόνισε πως η κατάσταση ήταν “πολύ επικίνδυνη” και η πορεία προς τα εμπρός ήταν ασαφής.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ενέτεινε τις πιέσεις στο ρούβλι, καθώς αύξησε τις κρατικές αγορές συναλλάγματος για τα δημόσια ταμεία τον επόμενο μήνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης