Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τη Δευτέρα την Κούβα να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι οι Βρυξέλλες είναι δεσμευμένες να βοηθήσουν την Αβάνα να αναπτύξει την οικονομία της.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να ανοίξει η οικονομία και να ξεπεραστεί αυτό που ο πρόεδρος (Μιγκέλ) Ντίας- Κανέλ έχει αποκαλέσει “εσωτερικά εμπόδια”» δήλωσε η Μογκερίνι κατά την έναρξη του δεύτερου κοινού συμβουλίου Ε.Ε.- Κούβας στην Αβάνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε ακόμη περισσότερο από τις δυνατότητες της οικονομικής μας συνεργασίας, περιλαμβανομένου του εμπορίου και των επενδύσεων» πρόσθεσε.

«Η Ε.Ε. αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο και επενδυτή της Κούβας και έχουμε τριπλασιάσει τη συνεργασία μας τα δύο τελευταία χρόνια» επεσήμανε αργότερα η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες.

Τον Δεκέμβριο του 2016 υπεγράφη μεταξύ Ε.Ε. και Κούβας η Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας και τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2017. Η πρώτη κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018 στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό το δεύτερο κοινό συμβούλιο αποτελεί παράδειγμα της προόδου των σχέσεών μας με την Ε.Ε.» σημείωσε από τη μεριά του ο Ροντρίγκες.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο για την ενέργεια, τη γεωργία, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης