Καθοδικά συνεχίζει να κινείται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου παραμένοντας, ωστόσο, σε απαγορευτικά επίπεδα (πάνω από το 4%) για βιώσιμο δανεισμό χώρας από τις αγορές.

Στην ήπια αποκλιμάκωση συμβάλλει τόσο η υποχώρηση των ιταλικών αποδόσεων και η αισιοδοξία γύρω από την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, που τονώνουν την διάθεση ανάληψης ρίσκου και ως εκ τούτου την ζήτηση για κρατικούς τίτλους της ευρωπεριφέρειας, όσο και η σχετικά συγκρατημένη παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Επίσης, σε σημερινή ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε πολιτικές του παρελθόντος.

Σε αυτό το κλίμα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 0,26% στο 4,09% αυτή την ώρα, ενώ η απόδοση του 5ετούς κρατικού τίτλου σημειώνει πτώση της τάξης του 2,09% στο 3,227%. Την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό 10ετές είχε “σκαρφαλώσει” στο 4,6%.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυστηρό μήνυμά του προς την Ελλάδα χθες, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε ότι οι δανειστές θα σταματήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αν παρατηρηθεί οπισθοχώρηση από τα συμφωνηθέντα και δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Σε ψηλό 5 εβδομάδων η απόδοση του γερμανικού bund

Η βελτιωμένη εικόνα στην ευρωπεριφέρεια, απομακρύνει τους επενδυτές από το παραδοσιακά ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του γερμανικού bund να ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, στο 0,423%.

Στον αντίποδα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί για εβδόμη διαδοχική ημέρα διαμορφούμενη στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς τίτλου υποχωρεί κατά 0,36% στο 2,732%.