Άνοδο του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες αναμένει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζοντας «ότι θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας και να αποφεύγουμε την εξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων στηριζόμενοι σε βραχυπρόθεσμες εξελίξεις».

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στο Βερολίνο, δεν έχει φθάσει ακόμη η ώρα «που θα ανακηρύξουμε την νίκη στην μάχη κατά του πληθωρισμού». Αντιθέτως η φύση της διαδικασίας πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και στους κινδύνους του επίμονου πληθωρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε η ίδια καθώς ο καθορισμός των μισθών στη ζώνη του ευρώ είναι πολυετής και κλιμακωτός, οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού που καταγράφηκαν στο πρόσφατο παρελθόν εξακολουθούν να έχουν σημαντική επιρροή στις μισθολογικές συμφωνίες σήμερα.

Για παράδειγμα, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των αποδοχών ανά εργαζόμενο ήταν 5,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 1,2 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2022.

Παράλληλα η ικανότητα των εργαζομένων να λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς υποστηρίζεται από μια σφιχτή αγορά εργασίας και την ισχυρή ζήτηση για εργασία, η οποία έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική σε μια επιβραδυνόμενη οικονομία από τα τέλη του 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν, η εκτίμησή της ΕΚΤ είναι ότι η ισχυρή αύξηση των μισθών αντανακλά κυρίως τις επιδράσεις «catch-up» που σχετίζονται με τον πληθωρισμό του παρελθόντος, παρά μια αυτοεκπληρούμενη δυναμική όπου οι άνθρωποι αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον.

Ωστόσο, για να αξιολογήσουμε πώς εξελίσσονται οι μισθοί και εάν αποτελούν κίνδυνο για τη σταθερότητα των τιμών, η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά μια σειρά από εξελίξεις.

Πρώτον, εάν οι επιχειρήσεις απορροφούν αυξανόμενους μισθούς στα περιθώρια κέρδους τους, που θα επέτρεπε στους πραγματικούς μισθούς να ανακτήσουν ορισμένες από τις προηγούμενες ζημίες τους χωρίς η αύξηση να μετακυλίεται πλήρως στον πληθωρισμό.

Δεύτερον, εάν υπάρχει κάποια χαλάρωση της στενότητας της αγοράς εργασίας, η οποία θα εμπόδιζε την υπερβολική ζήτηση για εργασία να γίνει κινητήριος δύναμη των επίμονα υψηλών μισθολογικών απαιτήσεων.

Και τρίτον, ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές, γεγονός που διασφαλίζει ότι, όταν περάσει το τρέχον σοκ, ο καθορισμός των μισθών και των τιμών θα καθοδηγείται από τον στόχο για μείωση του πληθωρισμού στο 2%.

Με άλλα λόγια, όπως επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ θα χρειαστεί να παραμείνουμε προσεκτικοί έως ότου υπάρξουν σταθερές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης