Μεγάλες είναι οι απώλειες για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τα Επτάνησα, από το κλείσιμο των συνόρων μετά τη σημαντική άνοδο των κρουσμάτων που καταγράφεται στις βαλκανικές χώρες. Με την τουριστική ζήτηση να παραμένει ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η απόφαση για αναστολή της πρόσβασης των Σέρβων τουριστών μέχρι τις 15 Ιουλίου, που για τους προορισμούς αυτούς αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, κάνει ακόμα δυσκολότερη την εξέλιξη της φετινής σεζόν.

Από τη Σερβία μάλιστα, όπως σημειώνουν στο Capital.gr ξενοδόχοι, έχουν αρχίσει ήδη να πληθαίνουν οι ακυρώσεις διακοπών ακόμα και για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως τα σύνορα θα ανοίξουν μετά τις 15 Ιουλίου ή πως δεν θα ξανακλείσουν κάποια στιγμή. Από την προηγούμενη εβδομάδα εξάλλου το Βελιγράδι έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού. Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί στο Βελιγράδι από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως οι Σέρβοι τουρίστες προτιμούν για τις διακοπές τους τη Χαλκιδική και την Πιερία. Πέρυσι καταγράφηκαν συνολικά περισσότερες από ένα εκατομμύριο αφίξεις. Το 2019 οι Σέρβοι επισκέπτες άφησαν 356 εκατ. ευρώ και η μέση διάρκεια παραμονής ήταν 8,4 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Η Σερβία βρίσκεται στη 15η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού.

Κανένας προγραμματισμός

Η κατάσταση είναι ρευστή και προγραμματισμός είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει. Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς στη Β. Ελλάδα που στηρίζουν σημαντικό μέρος του τζίρου τους στους Βαλκάνιους τουρίστες, οι οποίοι έρχονται κυρίως οδικώς. Την ίδια ώρα η διαρκής μεταβολή των δεδομένων λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης των σημαντικών αγορών για τον ελληνικό τουρισμό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την απόφαση για το άνοιγμα των ξενοδοχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Χαλκιδική, τον πιο δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες από τα Βαλκάνια, το 40% προβλέπεται να μη λειτουργήσει τελικά καθόλου φέτος. Σημαντικές είναι επίσης οι απώλειες για τη Θάσο και την Καβάλα.

Oι επιδημιολόγοι παρακολουθούν στενά τον ρυθμό της πανδημίας στα Βαλκάνια, αλλά και γενικότερα στις χώρες στις οποίες προετοιμάζεται να επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις από τις 15 Ιουλίου, όπως και την  πορεία των εισερχόμενων κρουσμάτων. Χθες από τα 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κλειστά παραμένουν επίσης τα σύνορα με ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν συνεχώς ελέγχους στον Προμαχώνα.

Μειώνονται οι προσδοκίες από τον οδικό τουρισμό

Επιχειρηματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται σε προορισμούς που είναι προσβάσιμοι οδικώς πόνταραν πάντως φέτος στα Βαλκάνια, μια προσδοκία που δείχνει να ανατρέπεται.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η συνεισφορά του οδικού τουρισμού στον εισερχόμενο τουρισμό το 2019 ανήλθε σε 9,6 εκατ. αφίξεις, 38,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και 1,8 δισ. ευρώ έσοδα, που αντιστοιχούν στο 30,6% του συνόλου των αφίξεων, στο 16,4% των διανυκτερεύσεων και στο 10,1% των εσόδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης