Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποκλιμακώνεται ραγδαία, όχι όμως αναίμακτα για όλες τις πλευρές. Οι απειλές του Ντ. Τραμπ κατέληξαν σε έναν «άτσαλο συμβιβασμό» σαφέστατα υπέρ της Κίνας, που έδειξε ότι ξέρει να περιμένει, έχοντας πλήρη συνείδηση της οικονομικής της ισχύος.

Οι εντυπωσιακοί, σε ύψος, δασμοί του Τραμπ ξεφούσκωσαν με την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών στην Ελβετία όπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναστείλουν την εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους των τιμωρητικών δασμών και των άλλων μέτρων που έχουν επιβάλει η μία χώρα στην άλλη, έως την Τετάρτη.

Βάσει της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν φέτος στην Κίνα στο 30% από 145% και σε απάντηση το Πεκίνο θα μειώσει τους δασμούς του επί των αμερικανικών προϊόντων στο 10% από 125%.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών επιχειρήσεων, που αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα ότι θα ξεμείνουν από πρώτες ύλες, αλλά και τελικά προϊόντα, καθώς στηρίζουν εδώ και δεκαετίες την παραγωγή τους στην κινεζική βιομηχανία. Παράλληλα, οι Κινέζοι έπαιξαν αποφασιστικά το χαρτί των σπάνιων γαιών, στις οποίες είναι κυρίαρχοι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Χαρακτηριστικό της σημασίας τους για τις ΗΠΑ είναι ότι στη συμφωνία των δύο πλευρών δεν αναφέρθηκε το παραμικρό για τα πολύτιμα αυτά ορυκτά.

Σοβαροί οικονομολόγοι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη προεξοφλούσαν την αποτυχία του δασμολογικού εγχειρήματος Τραμπ, αφού η εκτίναξη των δασμών δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχο έλεγχο κεφαλαίων. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε σε μια Οικονομία σαν αυτή των ΗΠΑ;

Από την άλλη πλευρά, το Bloomberg Economics ανέλυσε τα νούμερα της συμφωνίας και διαπιστώνει ότι κύριο πλεονέκτημα εδράζεται στο ότι οι νέοι δασμοί μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην Οικονομία των ΗΠΑ.

Με λίγα λόγια η οικονομική ήττα Τραμπ ήταν δεδομένη και βεβαίως θα προκαλέσει και την πολιτική του ήττα που ακόμη δεν έχει φανεί στο εσωτερικό της χώρας του.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι φαίνεται να παραμένουν σε ισχύ οι δασμοί που είχαν επιβληθεί πριν τις 2 Απριλίου, περιλαμβανομένων όσων υιοθετήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως και άλλοι περιορισμοί – όπως η απόφαση των ΗΠΑ να ακυρώσουν την εξαίρεση από τους δασμούς των πακέτων μικρής αξίας. Τι μέλλον μπορεί να έχουν αυτοί; Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι σταδιακά θα εξομαλυνθούν και αυτές οι εκκρεμότητες.

Μείωση δασμών, αλλά άνισα και όχι στο 0%

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τρία εκτελεστικά διατάγματα, τα οποία προέβλεπαν συνολικά την επιβολή δασμών 145% στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα.

Η Ουάσινγκτον δέχθηκε να μειώσει τους δασμούς της «Ημέρας Απελευθέρωσης» από το 34% στο 10% για 90 ημέρες και να ακυρώσει τους δασμούς που επέβαλε στη συνέχεια, μετά την απάντηση του Πεκίνου.

Από την πλευρά της η Κίνα ακυρώνει όλους τους δασμούς που έχει επιβάλει στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα μετά τις 2 Απριλίου, διατηρώντας το τρέχον ποσοστό του 10%.

Παρά ταύτα το Πεκίνο παραμένει αντιμέτωπο με αμερικανικούς δασμούς ύψους 30%, ενώ διαφορετικού ύψους δασμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν για διάφορα εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα – από ηλεκτρικά οχήματα ως το αλουμίνιο και το χάλυβα.

Αναστολή άλλων περιοριστικών μέτρων

Η Κίνα δεσμεύθηκε επίσης να αναστείλει άλλα αντίμετρα που επέβαλε στις ΗΠΑ μετά τις 2 Απριλίου, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα γίνει αυτό. Στο πλαίσιο των αντιποίνων που υιοθέτησε, το Πεκίνο πρόσθεσε τις σπάνιες γαίες τον κατάλογο των προϊόντων των οποίων ελέγχει τις εξαγωγές, ξεκίνησε έλεγχο αντιντάμπινγκ κατά της εταιρείας χημικών προϊόντων DuPont στην Κίνα και έβαλε στον μαύρο κατάλογο κάποιες αμερικανικές εταιρείες άμυνας και τεχνολογίας.

Η φρασεολογία της συμφωνίας υπονοεί ότι αυτές οι εταιρείες θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται επιχειρήσεις στις οποίες έχει απαγορευθεί να συναλλάσσονται και να επενδύουν στην Κίνα. Παράλληλα θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ.

Η συμφωνία αναφέρει ότι θα ανασταλούν όλα τα αντίμετρα που υιοθετήθηκαν μετά τις 2 Απριλίου και κατά συνέπεια η απόφαση δεν θα αφορά δεκάδες εταιρείες που μπήκαν στον κινεζικό μαύρο κατάλογο τον Μάρτιο, ενώ δεν θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ που ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές εις βάρος της Google τον Φεβρουάριο.

Ερωτήματα για τις σπάνιες γαίες

Οι σπάνιες γαίες, καθώς η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές τους αφορά όλες τις χώρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν περιλαμβάνονται στη χθεσινή συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν απάντησε άμεσα σε ερώτημα για το θέμα, ενώ εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε τα ερωτήματα στο κείμενο της συμφωνίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης